Ljepota

Ljepota

7 ključnih stvari o prehrani sportaša i suplementima

Magistar nutricionizma Nenad Bratković napominje važnost mikronutricijskog pristupa u svakom sportu te otkriva 7 ključnih stvari na koje trebamo obratiti pozornost kad su u pitanju prehrana i suplementi.

1. Mikronutricijski pristup važan je kod trčanja i svakog drugog sporta

Dakle, važni su mikronutrijenti poput magnezija, željeza, kalija, kalcija, ali i cjelokupnost prehrane, što sve utječe na mikrobiotu trkača.

2. Proteinski unos

Proteinski unos često je zapostavljen u prehrani trkača, no on treba biti objektivan, ne pretjeran, u ekscesu… Važan je tzv. timming unosa proteina.

3. Uloga masti

Tip masti koje koristimo izuzetno su važne pri trčanju, oporavku i prevenciji ozljeda, a njihova strukturalna i biološka uloga važnija je od one energetske.

4. Anemija u trčanju vrlo je česta

Naročito kod žena; razlog tomu je tzv. hemolitička anemija zbog udaranja stopala i razbijanja crvenih krvnih stanica. Pri nutritivnom pristupu nije važno samo optimizirati unos željeza, već i kombinacija s namirnicama bogatih vitaminom C, prevencija keliranja (vezanja) željeza kroz fitate i oksalate u prehrani/namirnice. Ako se suplementira željezo, važno je uzimati neopstipirajući oblik željeza više biološke raspoloživosti u kombinaciji s bakrom.

5. Što s magnezijem?

Magnezij se često naglašava u prevenciji grčeva, no jako je važan i za rad srčanog mišića i živčanog sustava. Moramo ga optimizirati prehranom, a potom i racionalnom suplementacijom, kroz oblike koji su bolje bioraspoloživosti.

6. Kalij vam treba

Kalij je vrlo važan elektrolit koji ne dobivamo samo iz banana, potrebno ga je optimizirati prehranom iz više namirnica.

7. Mikrobiota trkača vrlo je važna

Ona je podložna snažnim turbulencijama, budući da je vezana za tip prolongirane i intenzivne aktivnosti, uz koju imamo česti slučaj tzv. propusnosti crijeva, potencirano ugljikohidratnom suplementacijom. Disbioze su vrlo česte pa je važan unos probiotika i prebiotičkog mikronutricijskog koncepta koji promišlja o stabilizaciji crijevne mikroflore.

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo