Ljepota

Ljepota

9 savjeta za sigurnu vožnju bicikla

Koje su to važne stavke pravilnog i zdravog bicikliranja?

Vožnja biciklom je jedan je od najefikasnijih načina vježbanja bez obzira na dob i fizičku spremu, a kako biste u njoj više uživali, važni su faktori i sigurnost i udobnost. Donosimo nekoliko savjet kako to postići.

1. Nosite kacigu

Prema istraživanjima, u Americi godišnje oko 6000 biciklista potraži liječničku pomoć, a od toga ih 75 posto završe sa ozljedama glave. Ako se pravilno koristi ona je učinkovita zaštita od traumatskih ozljeda mozga.

2. Odaberite sic koji vam odgovara

Tvrda i ravna sjedala na profesionalnim biciklima mogu biti posebno neudobna ženama. Na sreću, postoje i ona specijalna, anatomski dizajnirana koje je vrlo lako pričvrstiti na svaki bicikl. Kada sjednete na njega, koljena moraju biti blago povijena, ako to nisu, ili je smješten previsoko ili nisko. Nos sica mora biti blago povišen.

3. Krenite polako

Ako niste u formi, nabolje je da se na početku ne forsirate. Vozite bicikl oko 30 minuta na ravnom terenu, a ako želite poraditi na izgledu, dodajte laganu uzbrdicu svojoj ruti. Za početnike je dobro odabrati vožnju u grupi jer nudi sigurnost, a i vrijeme će vam sigurno brže proći.

4. Obucite udobnu odjeću

Ako planirate dugu vožnju, najbolje je imati biciklističke kratke hlače koje propuštaju zrak, ne gužvaju se te ne zapinju za kotače.

5. Budite vidljivi

Izbjegavajte vožnju noću jer se najviše nesreća događa upravo u periodu od 18 – 21 sat. Ako ste pak odlučili voziti noću, onda svakako obucite jaknu jake boje, reflektirajući prsluk te reflektirajuću traku na kacigu. Također se pobrinite da vaša svjetla budu dovoljno jaka kako bi vas vozači automobila lakše primijetili.

6. Uvijek na oprezu!

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Važno je i komunicirati sa vozačima automobila, što znači da koristite signale rukama.

7. Pazite na brzinu

Nemojte pedalirati uvijek u visokoj brzini jer to može stvoriti dodatno opterećenje vašim koljenima. Prebacite u manju brzinu za bolji učinak uz malo napora.

8. Mijenjate položaj tijela

Na taj čete način pomoći svojim mišićima. Mijenjate ruke na volanu kako bi se promijenila pozicija vrata, leđa i ruku što će smanjiti pritisak na određene grupe mišića. Dlanove uvijek držite na za to predviđenom mjestu na volanu kako biste izbjegli grčenje. Ruke neka budu opuštene.

9. Hidratacija

Krenete li na vožnju a da niste prethodno popili dovoljno tekućine, doći će do neizostavne dehidracije. Posljedica je gubitak snage i koncentracije pa će vam na pameti biti samo kako preživjeti vožnju.

Pridružite se –  pozivamo vas na tradicionalnu 35. Večernjakovu biciklijadu 13. svibnja!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo