Ljepota

Ljepota

Biciklizam – važnost hidratacije i prehrane

Pred nama su sve topliji dani pa je hidratacija prije i nakon vožnje jednako važna kao i tijekom nje.

Kada vježbamo, naše se tijelo zagrijava, a kako ono ne bi “pregorjelo”, znojenjem se visoka temperatura smanjuje. Ovisno o temperaturi, vlazi i intenzitetu tjelesne aktivnosti kojom se bavimo, tijelo će izlučivati više ili manje znoja i samim time će gubiti puno tekućine.

Voda je sastavni dio tijela i čini oko 70 % našeg organizma, a kako se tijekom fizičke aktivnosti gubi puno tekućine, važno ju je nadoknaditi. Dehidracija vodi do pada koncentracije, fizičkih sposobnosti a može doći i do oštećenja tkiva.

Tradicionalna 35. Večernjakova biciklijada održava se 13. svibnja! Dođite s obitelji i prijateljima, učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

Hidratacija i prehrana

Bilo koji oblik rekreacije zahtjeva pravilnu hidrataciju, a to isto vrijedi i za biciklizam. Kada je u pitanju tekućina, Mislav Kaučić, biciklist i član BK Sutle, smatra kako je za vozače rekreativce važno u ruksaku imati “svega po malo”. Voda je važna, kao i svi preparati koji sadrže elektrolite u bilo kojem obliku. Profesionalni biciklisti određuju svoje potrebe prema tipu utrka, a sami već dovoljno dobro poznaju svoje tijelo i znaju unaprijed isplanirati količinu obroka i tekućine.

Za vrijeme dužih vožnji potrebno je svako malo popiti gutljaj-dva vode te magnezija koji će spriječiti pojavu grčeva u mišićima.

Zadnji obrok neka bude 2-3 sata prije duge vožnje kako biste što manje opteretili želudac i tijelo jer je organizam pod stresom i svaka mu je pomoć dobrodošla.” savjetuje Mislav te nastavlja: “Izbjegavajte masnu hranu, birajte samo lagane namirnice. Nakon treninga vrijedi isto pravilo -jedite namirnice koje vračaju snagu i pružaju organizmu oporavak, tako će mu voće dati vitamina, a med vraća snagu i brzo se apsorbira.” Ukoliko vam je lakše, možete koristiti i multivitaminske pripravke za obnavljanje -omega-3 masne kiseline, glutamin ili magnezij.  

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo