Ugljikohidrati su, jednostavno rečeno, škrob koje naše tijelo tijekom probavljanja pretvara u šećer. Riža, tjestenina, kruh, krumpir i drugo škrobno povrće obiluju ugljikohidratima.
Iako se brojne dijete temeljen na potpunom izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane, ovakva praksa nije potrebna, a niti zdrava.Jednostavno odaberite zdrave ugljikohidrate i problema nema. Evo par savjeta kako to učiniti:
Umjesto krumpira – povrće
Kad god ste u prilici, umjesto krumpira pripremite cvjetaču,
brokulu, celer ili repu. Skuhajte ih, napravite pire i začinite po
ukusu, kao što biste napravili i s krumpirom. Ipak, nemojte u
potpunosti izbaciti krumpir iz prehrane. U umjerenim količinama i
pripremljen na dobar način, on je iznimno hranjiv i koristan za
organizam.
Birajte kruh od cjelovitih žitarica
Zaboravite bijeli kruh i peciva! Za vaše zdravlje puno je bolje koristiti namirnice napravljene od cjelovitih žitarica. Takvi su proizvodi, primjerice integralni kruh, bogati vlaknima i smanjuju “teret” koji ugljikohidrati inače polažu na tijelo.
Probajte integralnu tjesteninu
S obzirom da suvremeni način života ostavlja malo vremena za dugo kuhanje, tjestenina (na 1010 način) vjerojatno je čest obrok u brojnim kućanstvima. Doskočite ovoj navici! Idući put, umjesto obične tjestenine probajte integralnu ili onu od špinata. Razlike u okusu gotovo da i nema, a kad svemu dodate omiljeni umak, više ne nećete vraćati “klasičnoj” tjestenini.
Dodajte grahorice u prehranu
Grah je izvrstan izvor proteina, koji su nužni za vaše zdravlje.
Također obiluju vlaknima i doprinose radu probavnog sustava. Grah je
jedna od namirnica za kojom često posežu i vegetarijanci, a njima služi
kao temeljni izvor proteina.
Jedite svježe voće
Voće bi trebali jesti svaki dan. Ovisno o sezoni, možete dosita nabaviti najraznovrsnije i najsvježije voće. Ono obiluje vitaminima koji su nužni za dobro zdravlje. Svježe voće bogato je i vlaknima, a ako vam već nie dostupno svježe, ili vam se jede ono koje trenutno ne dozrijeva, postoji rješenje. Zamrznuto voće jednako je dobra alternativa, a birajte ono koje nije zaslađeno.
D. Šorgić