Ljepota

Ljepota

Četiri čaja koji tope masne naslage

Osim što su čajevi idealno rješenje za utopliti se u ove prohladnije dane koji su nastupili odmah nakon velikih vrućina, čajevi imaju neopisivu količinu dobrotvornih utjecaja na organizam.

Čajevi mogu ojačati naš imunitet, smanjiti simptome kašlja u kombinaciji s medom, a razlog tome je što su prepuni antioksidansa koji održavaju zdravlje.

Čajevi imaju još jednu važnu karakteristiku – asistiraju u mršavljenju i gubitku dosadnih masnih naslaga. Naravno, neće sami od sebe topiti masne naslage, no poboljšat će gubitak istih.

Bijeli čaj

Istraživanje objavljeno u magazinu Nutrition and Metabolism pokazalo je kako bijeli čaj zaustavlja formaciju novih masnih stanica dok potiče lipolizu, odnosno proces razgradnje masti i tako slama postojeće masti.

Uz to, drugo je istraživanje pokazalo kako bijeli čaj sadrži katekine, antioksidanse koji potiče otpšutanje masti iz stanica te pojačava mogućnost jetre da masti pretvara u energiju.

Čaj od žutike

Žutika sadrži berberin, kemijski element koji uništava masne stanice. Nekoliko je istraživanja pokazalo kako berberin može prevenirati nakupljanje kilograma, ali i razvoj otpornosti na inzulin. Uz to, čaj od žutike potiče stvaranje energije, kao i što smanjuje broj receptora masnih stanica što znači da je manje vjerojatno da postanu masne naslage!

Rooibos čaj

Za ovaj slatki čaj su istraživanjem znanstvenici iz Južne Afrike dokazali kako sadrži polifenole i flavonoide koji se spriječava acidogenezu, odnosno proces stvaranja masnih kiselina i do 22 posto, a smatra da se da utječe i na metabolizam, odnosno da ga ubrzava.

Pu-erh čaj

Za ovaj kineski fermentirani čaj smatra se da smanjuje veličinu masnih stanica. Istraživanje provedeno od strane kineskih znastvenika na štakorima, pokazalo je kako pu-erh čaj znatno smanjuje udio triglicerida i masnih naslaga na trbuhu.

Saznajte i tko pobjeđuje u debati čaja i kave, a pogledajte i što sve možete napraviti kamilicom!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo