Ljepota

Ljepota

Danas je Svjetski dan joge: Ova četiri položaja istopit će masne naslage s trbuha

Pozdrav suncu, Foto: Shutterstock

Joga je možda najbolja aktivnost za postizanje dobre linije. Ako vam upravo masne naslage na području trbuha stvaraju probleme, možda je pravo vrijeme da isprobate i ovu vrstu treninga.

Posljedica prakticiranja joge jest uravnotežen rad probavnog i endokrinog sustava. Znači, ako slušate svoj organizam, nećete jesti više nego što vam je potrebno. Također, joga ublažava tjeskobu, stres i slična stanja te povećava mišićnu snagu i fleksibilnost. Znanstvenici su dokazali da ljudi koji ju redovito prakticiraju imaju manje vjerojatnosti da obole od pretilosti, dijabetesa, kardio-vaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i dr. 

Ovo su najbolje joga poze koje će vam u kratkom roku pomoći ukloniti višak masnoće, riješiti vas stresa i opustiti mišiće.

Kobra – Lezite na trbuh, nogu ispruženih jedna uz drugu, savijenih laktova a laktova savijenih, a dlanova postavljenih u visini ramena ili lica. Oslonite se na vrh čela i polako izdahnite. Uz polagani udisaj (kroz nos) postepeno podižite najprije glavu, a zatim prsa i trbuh oslanjajući se na ruke. U gornjem položaju ostanite sekundu-dvije zadržavajući dah, a zatim se uz lagani izdisaj polako spustite na pod, spuštajući poput “obrnutog filma” najprije trbuh, pa prsa i glavu. Nakon nekoliko trenutaka, uz novi udisaj, pokret ponovite ukupno 4-10 puta. 

Luk – Spustite se na trbuh, savijte noge u koljenima, podignite prsa i rukama uhvatite zglobove na nogama. Duboku udahnite i opustite se u tom položaju. Pokušajte istovremeno podići grudi i bokove s poda te glavu zabacite prema nazad. Podignite bokove koliko možete i istegnite ruke kako bi vaš tijelo izgledalo kao luk. Dišite i u poziciji ostanite 15-30 sekundi prije izdisaja i opuštanja. Ponovite 5 puta. 

Koljena na prsa – Lezite na leđa i oba koljena privucite prsima te pokušajte nožni palac primiti kažiprstom, a tabane okrenite prema stropu. Koljena neka budu savijena s vanjske strane torza tako da leđa ostanu što ravnija na površini. Izdržite 15-ak sekundi te se opustite. 

Pozdrav suncu – To je svojevrsni sažetak najosnovnijih joga položaja u jedinstvenoj koreografiji koja sadrži 12 elemenata od kojih je svaki popraćen dubokim udahom ili izdahom, a izvodi se u trajanju od 10 do 15 minuta što je dovoljno da dođete do željenih rezultata.  
Na slici ispod pogledajte kako se izvodi ova vježba: 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo