Evo koliko dugo morate izdržati u planku da bi vježba dala rezultate - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Evo koliko dugo morate izdržati u planku da bi vježba dala rezultate

Sve u jednoj vježbi!

Riječ je o vrsti izdržaja u položaju za sklek koji dubinski tretira i upreže mišiće. Ovom vježbom možete otopiti “šlauf” oko trbuha, učvrstiti mišiće trupa (trbuh i donji dio leđa), ali jednako tako utjecati na stražnjicu, noge, ramena i ruke. 

Želite izgubiti višak kilograma? Ovo je trening za vas!

Koncept ove vježbe je jednostavan: Počnite u standardnoj poziciji daske – kao da izvodite sklek. Oslonite se na podlaktice, ispružite noge i oslonite se na nožne prste. Gornji dio tijela mora predstavljati ravnu liniju i pazite da vam kukovi i stražnjica ne propadnu ili, pak, ne odu previsoko u zrak. Stisnite SVE mišiće i tako kontrolirajte svoj izdržaj. Naizgled je riječ o jednostavnoj vježbi, no nakon svega nekoliko sekundi, osjetit ćete koliko ste se prevarili ako ste to pomislili. 

Koliko se vremena potrebno zadržati u planku?

Odgovor nije tako jednostavan kako mislite. Albert Matheny,dr., osnivač SoHo laboratorija i savjetnik za nutricionizam, tvrdi da plank možete izvoditi svaki dan a u toj pozi možete biti od 10 sekundi do minute. Evo zašto; puno toga ovisi o vašoj formi, a ako je vaš cilj savršena forma, ostaniti u pozi planka koliko možete. 

Trener Doug Skalar smata da vam cilj treba biti 60 sekundi, ali je najbolje početi polako dok se tijelo ne privikne. Ako izdržite u pozi 10-ak sekundi, ne očajavajte jer je i to solidna tjelovježba, ako ponovite 6 puta, uz odmore.  

“Tako postižete otprilike iste rezultate jer su svi mišići uključeni baš kao i da vježbu odradite u jednom pokušaju.”, tvrdi Skalar.

Trener savjetuje: “Ne nasjedajte na ove fitness laži ako želite uspjeti!”

Ono u čemu se svi stručnjaci slažu je savjet da ne pretjerujete ako niste fizički spremni jer tako možete previše opteretiti leđa i tako uzrokovati bol u tom dijelu tijela, a ako se izvode pravilno mogu učvrstiti gotovo svaki dio tijela. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo