Ljepota

Ljepota

Hodanje je najprirodniji oblik kretanja koji čuva zdravlja

Hodanjem se suprostavite negativnom utjecaju sjedilačkog načina života i doprinosite poboljšanju zdravlja.

Naše je tijelo stvoreno kako bi se kretalo pa sjedilački način života često donosi degenerativne promjene koje zahvaćaju naše zglobove, kosti i mišiće.

Hodanje kao zdrava aktivnost

Ako iz nekog razloga trčanje nije aktivnost za vas, posvetite svakog dana minimalno 30-ak minuta hodanju. Ono će sačuvati i poboljšati mišićnu snagu, pokretljivost, rad krvožilnoga i dišnog sustava, kao i probavnog sustava. Fizička aktivnost vrlo povoljno djeluje i na naše duševno zdravlje pa će tako sklonost depresiji i lošem raspoloženju biti znatno umanjena.

Hodanje ima niz pozitivnih djelovanja na naš organizam pa ćete tako poboljšati cirkulaciju, povećati respiratorni kapacitet, ojačati muskulaturu, poboljšati rad probavnog sustava i riješiti se stresa i napetosti.

Kako pravilno hodati?

Svako hodanje nije rekreacijsko, ono mora biti dovoljno brzo i mora trajati minimalno 30 minuta.

Pravilno hodanje znači da pri svakom koraku jednu ruku pokrećemo prema naprijed, a drugu istovremeno prema natrag. Položaj šake je prirodan s malo savijenim prstima. Ramena opustite, a laktove držite uz tijelo pod kutom od 90 stupnjeva. Kao i kod trčanja, rad ruku je usklađen sa radom nogu.

Zašto je dobro hodati više?

Ako se bojite ozljeda, hodanje je idealna aktivnost za vas jer su one u ovoj situaciji gotovo nemoguće. Vaše srce, kao i ostali mišići, također neće biti pod velikim naporom, a kako srcu hodanje godi, ono se preporuča srčanim bolesnicima i svima koji imaju problema s cirkulacijom.

Hodanjem do vitke linije

Poput trčanja, i hodanje je tip kardio vježbe koje također sagorijeva kalorije ali u nešto manjim količinama. Prema nekim stručnjacima, najučinkovitije vježbe za postizanje čvrstog i ravnog trbuha izvode se u uspravnom položaju pa dok hodate stisnite trbušne mišiće!  ​

Prijavite se na utrku koja se održava u Samoboru 1. travnja 2017 godine!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo