Ljepota

Ljepota

Koliko puta idete na WC noću?

Budite li se često po noći jer morate na zahod? Nokturija, kako se zovu česte noćne posjete kupaonici, može biti znak urinarne infekcije, kroničnog zatajenja bubrega, dijabetesa…

Nokturija ili nikturija je naziv za učestalog buđenja iz sna zbog mokrenja. Pojava je česta kod starije populacije, a može biti posljedica jednostavno povećanog unosa tekućine prije spavanja ili nekog ozbiljnog patološkog stanja (npr. dijabetesa, kroničnog zatajenja bubrega, benigne hipertrofije prostate…).

Prema najnovijem američkom istraživanju, noćne posjete WC-u problem su za svakog petog ispitanika. Štoviše, ovi muškarci su primorani dva puta prekinuti svoj san i otići na zahod. Ovakvi prekidi sna koji se ponavljaju iz noći u noć mogu same po sebi uzrokovati zdravstvene probleme u obliku depresije, kroničnog umora ili padova.

Važno je razlučiti pravi razlog kasnonoćnih posjeta zahodu – ponekad je riječ o previše pića koje smo popili prekasno navečer. U tom slučaju nije nimalo iznenađujuće što vas sila na WC budi iz zemlje snova.

Jednostavno možete promijeniti ovaj obrazac tako da ne pijete tekućine najmanje dva sata prije odlaska na počinak.

Jednako tako, nokturija može biti rezultat starenje, s obzirom da se kapacitet mjehura smanjuje s godinama, a i starije su osobe same sklone bolestima. Od 5300 ispitanih muškaraca osam posto osoba starih između 20 i 34 godine je prijavilo buđenje iz sna kako bi otišli na zahod, dok isti problem dijeli čak 56 posto muškaraca starijih od 75 godina.

Neki lijekovi mogu nas “natjerati” na češće posjete zahodu, pa tako i noću. Primjerice lijekovi za snižavanje tlaka, diuretici.

Pojačani rizik od nokturije može biti povezan s povećanom prostatom, zdravstvenom povijesti bolesti prostate, povišenim tlakom i depresijom, tvrde stručnjaci Sveučilišta Alabama koji su proveli studiju. Međutim, nije im u potpunosti jasno uzrokuju li ovi problemi nokturiju ili su njen rezultat.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Urology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo