Ljepota

Ljepota

Nije svaki sport za svako dijete i u svakoj dobi! Kada odabrati nogomet, plivanje, tenis…?

shutterstock

Dostupnost sportskih sadržaja za djecu i adolescente svakim danom je sve veća. Kako roditelj može prepoznati koja je idealna aktivnost za njegovo dijete objasnit ćemo u ovome članku.

Roditelji…

Prvo krenimo od sebe i razmislimo da naše dijete ne mora imati iste afinitete kao i mi. Forsirati sport u kojem je pojedini roditelj bio dobar treba biti u drugom planu, dok pozornost treba obratiti na cjelokupni plan i program koji pojedina aktivnost nudi.

Plan i program aktivnosti

Svaka aktivnost je dobra ako je dobro planirana i programirana. Što to znači? Educirani trener, koji se bavi razvojem djece i mladih sportaša upoznat je s činjenicom o individualnom rastu i razvoju djeteta kojeg trenira te o senzibilnim fazama razvoja pojedinih motoričkih sposobnosti.

Razvoj koordinacije, brzine, jakosti, snage, fleksibilnosti, izdržljivosti i usvajanja vještina (općih i specijaliziranih) brži je i optimalniji u određenim godinama (senzitivne faze razvoja).

Dobro posložen program djece i mladih ima u vidu dugoročne faze treninga; trening igre(6-9godina), trening radi učenja(8-12g), trening za natjecanja(11-15g) i trening za sportski uspjeh(18g+).

Gimnastika, plivanje, atletika

Bazični sportovi koji djetetu omogućuju višestrani sportski razvoj.

Gimnastika je fantastična zbog osjećaja i kontrole svoga tijela u prostoru (kinestetički osjećaj). Zvijezda, premet, kolut naprijed, hodanje po gredi dok oni napredniji i salto je nešto što će naučiti vaše dijete i što će mu trajno ostati usađeno u motoričko pamćenje. Osjećaj straha od preskoka prepreka i visine vrlo vjerovatno će se ublažiti a možda i nestati.

Boks je ponovo hit, a trenira ga i chef Ivan Pažanin

Plivanje je sport koji vašem djetetu omogućava kretanje u drugom mediju-vodi. Slično, a opet različito omogućava djetetu da nauči pravilno skakati, okretati se i koordinirati dijelove svoga tijela u vodi. Dobrobiti plivanja su također u pravilnom učenju disanja i razvoju aerobnih sposobnosti. Također termoregulacija nije nešto što možemo izostaviti jer se tijelo adaptira na razliku temperature tijela i vode u bazenu.

Atletikom utječemo na razvoj puno motoričkih aktivnosti. Kada dijete učlanite u atletski klub očekujte da će kroz određeni vremenski period prolaziti sve discipline. Bacanja, skakanja i trčanja omogućit će vašem djetetu da razvija koordinaciju, brzinu, eksplozivnu snagu, agilnost i stvorit će odličnu bazu za bilo koji drugi sport na koji se odluči.

Nogomet

Nogomet je sportska igra koja u našoj zemlji je najdostupnija ali najmnogobrojnija. Ako je roditelj bio nogometaš vrlo često se dogodi da kroz svoje dijete želi postići ono što on nije uspio u sportu. U nogometnim školama obratite pozornost da se djecu i mlade uči osnovama kretanja pa tek onda kretanja sa loptom. Opet treba napomenuti da rezultat i broj postignutih pogodaka nije mjerilo kvalitetnog rada u mlađim dobnim skupinama.

Prema Bompi (2005) rana specijalizacija uzrokuje najbolju izvedbu u dobi od 15-16 godina, međutim do 18 godine mnogi sportaši izgube volju i želju za daljnim treningom, a i podložnost ozljedama zbog brze prilagodbe se drastično povećava.

Naprotiv rane specijalizacije višestrani razvoj omogućava veću stabilnost na natjecanjima, manje ozljeda i dugotrajniji sportski život.

Hrvanje

Uz boks jedan od prvih borilačkih sportova. U hrvanju će dijete naučiti brojne gimnastičke elemente pa tako su benefiti hrvačkog treninga mnogobrojni. Uz učenje padova i direktnog kontakta sa protivnikom stvaramo prilagodbu djetetu na brojne situacije iz stvarnog života. Hrvači su poznati po svojoj jakosti i snazi, srčanosti, ali prvenstveno po kontroli svog tijela u prostoru.

Zašto su neka djeca neuspješna u sportskim aktivnostima? I što roditelji mogu učiniti?

Tenis

Djeca mogu početi trenirati tenis već od rane dobi međutim to mora biti isključivo kroz igru. Želja roditelja da dijete bude odličan tenisač može biti veća od djetetove želje za tenisom. Zato kroz teniske igraonice, koje traju nešto više ili manje od 45 minuta, dijete se upoznaje sa rekvizitima kroz igru. Smanjeni tereni, manji reketi, spužvaste loptice te niža mreža neke su od prilagodbi za lakšu i bolju provedbu treninga. Za tu dob karakterističan je grupni rad te se klinci prvenstveno na trening dolaze družiti i igrati. Ukoliko se pravilno provodi ovaj trening odličan za razvoj koordinacije, agilnosti, brzine ali i vizualnog osjećaja blizine-daljine što je djeci jako bitno.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo