Ljepota

Ljepota

Osobe koje sanjare po danu pate od nesanice

Procjenjuje se kako deset do 15 posto odraslih osoba pati zbog nesanice.

Osobe koje su usred dana u oblacima po noći ne mogu zaspati jer se njihov mozak ne zna “isključiti”. One jednostavno ne mogu s lakoćom zaustaviti pojavljivanje misli u glavi, tvrde istraživači Američke akademije medicine spavanja. Obično, osobe mogu kontrolirati dijelove mozga povezane s kratkoročnim pamćenjem, međutim, ova je studija pokazala kako se osobe koje vole po danu sanjariti nisu mogle koncentrirati na složene zadatke jer njihovi mozgovi nisu bili u stanju kontrolirati svoje lutajuće misli.

Tako su stručnjaci usporedili snimke magnetne rezonance 25 zdravih osoba i 25 insomničara prosječno starih 32 godine. Obje su skupine odradile zadatke pamćenja s uspjehom, no insomničari nisu bili sposobni “isključiti” dijelove mozga koji se aktiviraju kada nam misli lutaju. To znači da se u pravilu ove osobe više trude tijekom dana kako bi savladale sve zadatke na poslu nego osobe koje inače nemaju problema sa snom, ali i istovremeno imaju više problema kada im se mozak treba isključiti po noći i ne mogu zaspati.

“Ustanovili smo kako insomničari nisu pravilno mogli uključiti dijelove mozga ključne za kratkoročno pamćenje i nisu mogli isključiti dijelove mozga odgovorne za lutajuće misli koje su nebitne za zadatak kratkoročnog pamćenja. Ne iznenađuje što se netko tko pati od nesanice osjeća da se mora više truditi kako bi obavili isti zadatak kao I osoba koja zdravo spava”, objasnio je profesor psihijatrije Sean Drummond sa Sveučilišta Kalifornija, voditelj studije objavljene u časopisu Sleep.

Njegov tim procijenjuje kako deset do 15 posto odraslih osoba pati zbog nesanice.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo