Ljepota

Ljepota

Ove 4 aktivnosti garantiraju zabavu na moru! Pa, zašto ih ne biste isprobali?

Goran Kovacic/PIXSELL

Zaboravite na ležanje na plaži i svaki dan odmora iskoristite za neku aktivnost na plaži ili u moru. Vjerujte, neće vam biti žao.

1. Svi su na SUP-u. Zašto?

Jodelle Fitzwater, fitness trener, napisao je tekst u časopisu Standup Journal o tome zašto je SUP najbolja tjelovježba. On ističe kako veslanje na dasci aktivira sve mišiće, a istovremeno zahtijeva i koncentraciju kako biste uspjeli doći do cilja. 

Uvijek možete veslati na pučinu te ondje odraditi trening s veslom tako da ga primite u obje ruke te dižete i spuštate ili pak plank na dasci za veslanje, napominje Fitzwater.

Nadalje, napominje kako veslanje u prirodi te na površini mora gdje se ne nalazi ništa, samo tišina, omogućuje svakome da se opusti.  

Ovo je vrsta tjelovježbe koja ne zahtijeva napor, brzinu, intenzitet ili određeno vrijeme. Jednostavno vas svakodnevno mami da se prepustite i uživate u radu cijeloga tijela, a rezultati će s vremenom biti vidljivi, objašnjava fitness trener.

Ako želite biti mršavi, vježbajte ujutro jer to je najbolje vrijeme za razgradnju masnoća!

2. Odbojka je hit

Popularna aktivnost odličan je izbor za intenzivni trening nakon kojeg ćete se osjećati osvježeno. Zdravstvene dobrobiti odbojke na pijesku ipak imaju malo širu lepezu od istog sporta, samo u zatvorenoj dvorani. To možemo zahvaliti ponajprije tome što se odigrava na pijesku.

Vlažan i mekan pijesak pruža otpor koji omogućuje razvoj izdržljivosti i snage dok vam rade donji mišići nogu i ligamenti. Trening odbojke na pijesku troši više kalorija te je potrebno više energije od trčanja, čime jačate srce i krvožilni sustav. Zapravo, svakodnevnom igrom možete uspostaviti lakšu rutinu vježbe i postići bolje rezultate u kraćem vremenu. Studija koju su proveli na Medicinskom fakultetu na Sveučilištu Harvard pokazala je kako igra odbojke u trajanju od sat vremena može otopiti do 480 kalorija.

3. Plivajte, plivajte i plivajte

Plivanje je jedna od najpoželjnijih tjelesnih aktivnosti, a služi i kao kardiovaskularna vježba te smiruje živce. Kod plivanja radi cijelo tijelo, a istovremeno radi najmanju štetu zglobovima. 

Plivanjem sagorijevate između 500 i 650 kalorija, ovisno o tome koliko intenzivno plivate. S obzirom da se krećete kroz vodu, tvar 12 puta gušću od zraka, na svaki pokret djeluje blagi otpor, kao da koristite male utege. 

Plivanje opušta gotovo kao joga. To je meditativna vježba jer uz zvuk vlastitog disanja i zapljuskivanja vode možete zaboraviti na sve svoje brige.

Tjelovježba koja to nije. Imamo 6 savjeta za sve koji mrze vježbati, a žele biti fit

4. Probajte roniti

Zamislite da ronite dubokim morskim plavetnilom i uživate u ljepoti prirode ispunjene živim bićima, bojama i posebnom tišinom. Zaronite li jednom, ushit će vas potaknuti na novu avanturu protkanu ushitom i iznenađenjima.

Ronjenjem se mogu baviti svi osim onih osoba koji imaju različite fobije ili pak nisu zdravi. Ronjenje u svakom slučaju zahtijeva vrlo dobru psihofizičku sposobnost. Radi se o skupom sportu, pogotovo scuba ronjenje, dok je pak oprema za podvodni ribolov i free diving znatno jeftinija.

Tražite aktivnost koja smanjuje opterećenje na kralježnicu i zglobove? Pokušajte s nordijskim hodanjem

Ordinacija.hr

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo