Ljepota

Ljepota

Ovih 7 znakova pokazuje da vam intenzivno vježbanje zapravo šteti

Shutterstock

Dakle, odlučili ste se za tijelo iz snova i provest ćete svaku slobodnu minutu u teretani kako biste postigli željene rezultate.

Ali ne brzajte, pretjerano vježbanje može biti štetnije za vaše tijelo i zdravlje od nedovoljnog vježbanja.

1. Razina vaše izvedbe opada

Nisu svi dani isti, tako da ako vidite da nedovoljno radite, to je normalno. Ali ako nemogućnost postizanja postavljenih ciljeva postane norma, onda ste vjerojatno dosegli svoj limit. Ako previše vježbate, osjetit ćete se iscrpljeno i gubiti na izdržljivosti, osjetit ćete kako snaga vašeg stiska slabi i moguću bol u zglobovima.

2. Osjećam upalu mišića duže nego inače

Prirodno je da vas boli ako ste tek započeli s vježbanjem ili ste prešli na drugačiju rutinu vježbanja. Ali ako ste osoba koja kontinuirano vježba i niste izmijenili svoj način treniranja, a ipak imate neobičnu bol mišića koja traje duže od uobičajenog, vjerojatno ste pretrenirani. Taj je osjećaj možda vrlo sličan onom koji ste imali kad ste prvi put započeli dizanje utega.

Greške koje usporavaju mršavljenje: 8 stvari koje morate izbjegavati

3. Gubite motivaciju za vježbanjem

Ako primijetite nestanak entuzijazma prije odlaska na trening svakog dana i čini vam se da gubite motivaciju, shvatite to kao znak da ste se možda preopteretili. Na kraju, ovaj nedostatak motivacije poteže manjak motivacije i u drugim područjima života, opću bezvoljnost; može čak dovesti do depresije ako se ne trgnete čim prije!

4. Cijelo se vrijeme osjećate bolesno

Ako redovno trenirate i vodite zdrav život, a istovremeno ste redovito bolesni, to bi moglo biti zato što previše i preintenzivno trenirate. Prehlada ili groznica mogu omati i druge uzroke. No, ako se to redovito događa, a vidljivi su i neki drugi znakovi pretjeranog vježbanja, bolje je da pomnije razmislite o svom režimu treninga.

5. Gubite mišiće

Ako prekomjerno trenirate, vaše tijelo ne dobiva sve što mu je potrebno da ozdravi i drži se zdravim te uz to obnavlja mišiće nakon vašeg „divljanja“ na treningu. Kao rezultat toga, doći će do većeg oštećenja mišića što dovodi do gubitka mišićne mase, a u ekstremnim slučajevima i do ozljeda

Želite početi ozbiljno vježbati? Onda se nemojte vagati i kažnjavati zbog guštanja u hrani

6. Dobivate kronične ozljede

Kronične ozljede su one ozljede koje se kontinuirano ponavljaju ili ne nestaju. To je zato što kad pretjerano vježbate, ne dajući tijelu vremena da se oporavi,previše mišića ostaje. Međutim, do ozljeda može doći i zbog preopterećenja, što znači da ponavljate istu vježbu vrlo dugo bez promjene.

7. Teško vam je zaspati

Pretjerano vježbanje može uzrokovati prekomjernu proizvodnju hormona stresa- kortizola. Ovo može otežati mirno spavanje i slatke snove. Vašem tijelu treba odgovarajuća količina sna kako bi ono uspjelo zacijelio oštećene mišiće i učiniti ih jačima.

NO, NE STRAHUJTE REVNI VJEŽBAČI I SVI KOJI TEŽITE TO BITI JER MOŽETE NADOKNADITI PRETJERANI TRENING!

KAKO?

Jesti zdravo: vrlo je važno da vaši obroci imaju pravilnu kombinaciju i mikronutrijenata i makronutrijenata. Također, ogromna je greška koncentriranja samo na proteine. Trebali biste uzimati i dovoljne količine ugljikohidrata i masti. Ugljikohidrati pružaju tijelu energiju koja je potrebna za obnavljanje mišićne mase, a masti pomažu u oslobađanju testosterona i ostalih hormona povezanih s rastom otapanja nekih vitamina kako bi ih vaše tijelo moglo apsorbirati.

Osigurajte dovoljno sna: spavajte barem 7-9 sati, jer dok spavate, tijelo radi na popravljanju oštećenih mišića i čini ih zdravima, jačima.

Smanjite razinu stresa: Ako prolazite kroz fazu emocionalnog stresa, bolje je nadoknaditi ga lakšim fizičkim treningom. Umjesto teškog dizanja, joga ili lakše vježbe bile bi bolja opcija.

Uzmite tjedan odmora svakih 6-12 tjedana kontinuiranog vježbanja: Odmor omogućava tijelu da ozdravi i ojača. Iznenadit ćete se kada ćete se nakon slobodnog tjedna osjećati snažnije i motiviranije. 

Happy exercising people !

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo