Ljepota

Ljepota

Ovo sigurno niste znali o vlastitom tijelu!

Ljudsko tijelo je savršena, podmazana mašina koja se kreće i precizno koordinira kemikalije, stvarajući pritom bezbroj čarolija – pa je tako tvornica sjećanja a i tvornica sline.

Evo nekoliko priča o tome kako vaše tijelo funkcionira.

Vaš želudac izlučuje korozivnu kiselinu

Radi se o opasnoj tekućini koju vam na aerodromu neće oduzeti jer se nalazi u vama! Stanice želuca proizvode solnu kiselinu, korozivnu komponentu koja se koristi za tretiranje metala. No nema razloga za paniku jer tu istu kiselinu želučane stjenke čuvaju u probavnom sustavu kako bi se hrana koju pojedete lakše razgradila.

Položaj tijela utječe na pamćenje

Ne možete se sjetiti detalja s vjenčanja? Ako kleknete, možda se sjetite…. Također, vaš nos je snažan alat kada je u pitanju pamćenje. Pokušajte s notom parfema koji ste nosili. Pitali smo i dr. med. spec. opće prakse Jasminku Nedić za savjet, možda neki trik i upali:

Nisam baš sigurna da će se netko baš sjetiti datuma vjenčanja ako klekne, ali možete si pomoći oko nekih sitnica. Pokušajte se prisjetiti okolnosti u kojim se nešto dogodilo. Prizovite ugodna sjećanja na događaj ili njegov ambijent.

Tisuće jajašaca iz jajnika nije iskorišteno

Kada žena napuni 40 ili 50 godina, menstrualni ciklus koji kontrolira hormone i priprema jajne stanice za oplodnju, prestaje. Prosječna adolescentica ima oko 34.000 nerazvijenih folikula jajašca, iako je samo otprilike 350 “dozrijeva” za vrijeme života, a ona neoplođena propadaju. Ukoliko na pomolu nije trudnoća, mozak može zaustaviti oslobađanje jajašaca.

Pubertet mijenja strukturu mozga

Znamo da su hormoni gorivo koje potiče promjene u tijelu, potiču rast i djeluju na spolnu zrelost. Ali zašto su adolescenti ponekad tako neugodni? Hormoni poput testosterona doslovno mogu utjecati na razvoj neurona u mozgu, a to sa sobom nosi promjene u ponašanju. Zato pubertet donosi promjene raspoloženja, apatiju, ružno ponašanje i teško donošenje ispravnih odluka.

Mozak se razvio, ali nam je ostavio gužvu u ustima

Evolucija nije savršena, da je možda bi imali krila umjesto umnjaka… Ponekad ti nepotrebni “dodatci” ostaju jer ne čine nikakvu štetu. Umnjak nije uvijek bio tu da bi nas bolio i doveo do zahvata kod stomatologa. Davno prije je služio kao pomoćni “alat” za žvakanje hrane. No, kako se ljudski mozak razvijao, struktura čeljusti se mijenjala i ostavila nam preveliku gužvu u ustima.

Svijet se smije s tobom

Samo promatranje nekoga tko zijeva, može uzrokovati da vi činite isto, a najnoviji dokazi kažu da je smijeh društveni signal za oponašanje. Zvuk smijeha zapravo stimulira područje mozga povezano s pokretima lica. Geste poput kihanja, smijanja, plakanja i zijevanja mogu biti način za stvaranje snažnih društvenih veza unutar grupe.

Vaša koža ima 4 boje

Sve kože bi u stvari bile mliječno bijele, a krvne žile koje se nalaze blizu površine daju koži boju. Na kraju, prirodni pigmet melanin, koji nastaje kao odgovor sunčevim zrakama, često izgleda crn kada je u velikim količinama. Sjetite se samo kako Vam koža promijeni boju nakon povratka s ljetovanja. Kada se sve nijanse miješaju u različitim omjerima stvaraju boje kože svih ljudi na zemlji.

Ana A., Ana K.

Što kada boja kože ukazuje na zdravstvene probleme

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo