Potpora kolega može produljiti život! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Potpora kolega može produljiti život!

Izraelski su istraživači došlo do ovog zaključka nakon što su analizirali podatke više od 800 zaposlenika koje su pratili 20 godina. Zanimalo ih je kako ispitanici ocjenjuju zadatke na poslu, kontrolu, autoritet te potporu kolega ili nadređenih.

Istraživači Sveučilišta u Tel Avivu su zaključili kako dobar odnos s kolegama utječe na rizik smrtnosti, a najizraženiji je između 38. i 43. godine.

“Društvena potpora kolega, koja može predstavljati u kojoj je mjeri osoba društveno integrirana u svom kontekstu zaposlenja, čvrsto predviđa rizik svih uzroka smrtnosti. Ustanovljen je glavni učinak: rizik smrtnosti bio je značajno niži za ispitanike koji su ocijenili kako uživaju u visokoj razini društvene potpore kolega”, objasnio je dr. Arie Shirom, voditelj studije.

Iako se zaposlenici najviše vole tužiti na svog šefa, izraelsko je istraživanje pokazalo kako nadređena osoba koja podupire svoje zaposlenike nimalo ne utječe na stopu smrtnosti. Na dugovječnost je značajnije utjecao odnos s kolegama. Jednako tako, stručnjaci su ustanovili razliku između spolova kada je u pitanju kontrola i autoritet na poslu. Žene koje su mogle same donositi bitne odluke i imale kontrolu bile su izložene povećanom riziku smrtnosti nego muškarci s istim odgovornostima. Štoviše, takav je autoritet djelovao zaštitnički na muško zdravlje.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Američke psihološke udruge Health Psychology.

Ako želite poboljšati svoje odnose s kolegama, provjerite članak: Budite timski igrač u 6 koraka

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo