Ljepota

Ljepota

Ronjenje – Skup sport koji djeluje kao antistres terapija

Foto: Shutterstock

Zamislite da ronite dubokim morskim plavetnilom i uživate u ljepoti prirode ispunjene živim bićima, bojama i posebnom tišinom. Zaronite li jednom, ushit će vas potaknuti na novu avanturu protkanu ushitom i iznenađenjima.

Tko se može baviti ronjenjem?

Ronjenjem se mogu baviti svi osim onih osoba koji imaju različite fobije ili pak nisu zdravi. Ronjenje u svakom slučaju zahtijeva vrlo dobru psihofizičku sposobnost. Radi se o skupom sportu, pogotovo scuba ronjenje, dok je pak oprema za podvodni ribolov i free diving znatno jeftinija, napominje naš sugovornik Tihomir Arbanas, vlasnik specijaliziranog dućana Apnea-Arbanas u Zagrebu, pasionirani podvodni ribolovac.

“Da biste uživali u sigurnosti ronjenja potrebno je znati sve aspekte koji su bitni, prije svega fiziologiju ronjenja na dah ili scuba ronjenja (ronjenje s bocama), zatim o fizikalnim zakonitostima i opremi koja nam služi u zaronu, a ne manje važni su znanje o životu u moru i opasnostima koje nas okružuju. Poželjno je poznavanje i prve pomoći.” ističe. 

Zašto odabrati ronjenje?

Ronjenje je svakako anti stres, bijeg od telefona i ubrzane današnjice koja jednostavno melje. Dolazimo u drugi svijet, svijet tišine i ljepote koji u nama pobuđuje duboko zatomljeni instinkt i želju za udaljavanje od svakidašnjice, objašnjava ljepote ovog sporta Tihomir Arbanas.

Ronjenje je kao izlet na drugi planet, uzbuđenje bez daha ili s regulatorom u ustima. Svako uspješno ronjenje sigurno jača i vjeru u samoga sebe.

Koje vrste ronjenja postoje?

Scuba diving je ronjenje koje se odvija pomoću ronilačkih aparata za disanje i ostale potrebne opreme. Ronilac je ograničen dubinom, vremenom, kapacitetom opreme i specifičnim sigurnosnim zakonitostima ovog tipa ronjenja. Prednost je mogućnost uživanja u razgledavanju podmorja jer ronilac može konstantno disati i boraviti pod vodom.

Podvodni ribolov je ronjenje isključivo na dah, bez dodatne opreme koja omogućuje disanje pod vodom. Sprega izdržljivosti, koncentracije, uzbuđenja, sve to samo s jednim udahom zraka, nikad ne prestaje. Tu je bitno da balans između uma, tijela i moći tog plavetnila bude savršen. More ne oprašta.

Free diving je ronjenje koje uključuje balans uma i tijela tijekom boravka u plavom visočanstvu dubine, u toj snazi života prepunoj izazova. Zastupljeno je najviše natjecateljskih disciplina i to u lovu na najveću dubinu, najduže zadržavanje daha, najdužu pređenu duljinu ili pak u podvodnoj orijentaciji.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo