Ljepota

Ljepota

Smijeh osigurava britak um!

Što vam je potrebno za očuvanje britkog uma pod stare dane? Prema podacima najnovijeg istraživanja, to je smijeh!

Istraživači Sveučilišta Loma Linda proučavali su skupinu starijih osoba koje su podijelili u dvije skupine: ispitanike s dijabetesom te osobe bez šećerne bolesti. Obje su skupine pogledale smiješni video trajanja 20 minuta te su nakon gledanja riješili test pamćenja kojim je izmjerena njihova sposobnost pamćenja, učenja i vizualnog prepoznavanja. Jednako tako, “zaposleni” su i ispitanici treće skupine koji su riješili test, ali nisu gledali smiješni video.

Izmjerena je razina hormona stresa kortizola kod svih ispitanika – prije i poslije provođenja pokusa.

Stručnjaci su ustanovili kako se razina kortizola znatno snizila kod obje skupine koje su gledale smiješni filmić, usporedno sa skupinom koja nije gledala taj video. Također, prve dvije skupine su imale bolje rezultate na testu pamćenja, s time da je kod skupine dijabetičara zabilježeno najveće poboljšanje razine hormona kortizola i zamijećeni su najbolji rezultati testa pamćenja.

“Stvar je jednostavna, što manje stresa imate, to vam je bolje pamćenje. Humor smanjuje razinu štetnih hormona stresa, kao što je kortizol, koji smanjuju hipokampalno pamćenje, snizuju krvni tlak, poboljšava cirkulaciju krvi i raspoloženje. Čak se pojavljuju promjene u moždanim valovima tzv. gama valovima, koji također poboljšavaju pamćenje. Stoga, ne samo da je smijeh dobar lijek, nego poboljšava pamćenje i doprinosi kvaliteti života”, objasnio je Lee Berk, jedan od voditelja istraživanja, prezentiranog na nedavno održanom kongresu Eksperimentalne biologije u San Diegu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo