Ljepota

Ljepota

Stalno ste gladni i mislite da vam nema pomoći? Možda su za to kriva ova zdravstvena stanja

Foto: Shutterstock

Samo zato što ste gladni ne znači da vaše tijelo treba još kalorija. Ova medicinska stanja mogu otkriti u čemu je ustvari problem

Depresija

„Ako vam nije jasno zašto ste stalno gladni, jedan od mogućih odgovora može biti i vaše raspoloženje. Unos hrane je često mehanizam obrane kod osoba koje pate od depresije ili anksioznosti, a jedan od razloga može biti i taj što nemaju dovoljno serotonina a hrana poput tjestenine može podiči njegovu razinu“, pojasnila je Holly Lofton, nutricionist i specijalist za kontrolu težine u New Yorku. Depresija se, dodaje, neće “liječiti” celerom, prije onim namirnicama koje vam je mama davala kada ste bili loše volje.

Stres

Kada ste pod stresom razine hormona stresa, kortizola, raste što će vaše tijelo potaknuti na želju za hranom, čak i ako vam u stvarnosti kalorije nisu potrebne. No iako se ne radi o potrebi, kortizol šalje mozgu signale da niste siti. Upravo je to razlog zašto se stres povezuje s prekomjernim nakupljanjem kilograma.

Možete si pomoći disanjem: Obratite pažnju na disanje i odmah ga pokušajte usporiti tako da ćete duboko i polako udahnuti. “Disanje može promijeniti kako se osjećate jer su emocije i disanje blisko povezani”, smatra Emma Seppala, psiholog na sveučilištu Stanford te pojašnjava kako određena psihička stanja prati određena “vrsta” disanja, što je genijalno otkriće jer možemo pomoću disanja prepoznati kako se osjećamo i odmah promijeniti raspoloženje.

Štitnjača

Ako ste stalno gladni i jedete više nego obično, ali nekako se čini da ste i dalje mršavi, moguće je da vam probleme stvara štitna žlijezda. „Štitnjača je endokrini hormonalni organ koji ubrzava sve procese u tijelu pa možete očekivati da će se ubrzati metabolizam, a kao rezultat će se javiti glad“, pojašnjava dr. Lofton. Moguće je da čete zbog nepravilnog rada štitnjače imati osjećaj da nikada niste siti, ma što god pojeli. Promjene raspoloženja, lomljivi nokti i gubitak kose također mogu biti znakovi problema sa štitnjačom.

Masaža lica bolje je rješenje od većine krema! Kozmetičarka pojašnjava kako je pravilno napraviti

Pretilost

„Pretjerano uživanje u jelu može voditi do pretilosti ali radi se o začaranom krugu gdje sama pretilost može uzrokovati stalnu želju za hranom. Višak masnoća može uzrokovati pretjerano lučenje inzulina, a jak apetiti je rezultat“, pojašnjava Lofton. Uz to će višak masnoća umanjiti osjetljivost na hormon leptin jer masnoće proizvode vlastite hormone i iz rog razloga osobe koje su pretile stalno osjećaju glad, za razliku od onih koji su mršavi.

Dijabetes

Dijabetes tip 1 i tip 2 poremetit će razine šećera u krvi što će stvoriti ciklus u kojem se stalno javlja glad. Niske razine šećera u krvi bude apetit, ali prejedanje u ovom slučaju može samo pogoršati stvari. Problem je u tome što se apetiti nikako ne može zadovoljiti pa se čini da osoba nikako ne uspijeva izgubiti višak kilograma. Čak i ako ste stalno gladni, pratite razine šećera u krvi i izbjegavajte tešku hranu i procesuirane proizvode.

Mjesečnica

Hormonalne promijene u ciklusu mogu dovesti do toga da vam 10 čokoladica nije dovoljno kako biste utažili želju za slatkim. No potrebno je i nešto više kalorija kako bi zadovoljili potrebe organizma u tom dijelu mjeseca jer je organizam u stadiju viske energije, što je i razlog zašto žene osjećaju umor. Zadovoljite želju namirnicama koje su zdravije od onoga za čime biste odmah posegnuli.

Lijekovi

Povećan apetiti je nuspojava korištenja određenih lijekova, poput onih protiv depresije, alergija i lupusa. Ne preskačite lijekove, ali ako vam ne čine dobro porazgovarajte s liječnikom o mogućoj zamjeni.

Dehidracija

Čak i ako samo osjećate glad možda ste krivo shvatili organizam koji ustvari želi samo vodu. Kada ste dehidriran, bez da osjetite fizičke posljedice, moguće je da prvo osjetite glad. Lofton savjetuje da dan započnete uz vodu i da ju uvijek imate u blizini. Nemojte piti zaslađena pića umjesto vode koji će samo slati signale mozgu da ste gladni.

Hrana bogata vlaknima – odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma

Nesanica

Bez preporučenog sna koji bi trebao trajati 8 sati, organizmu je teško regulirati rad hormona koji kontroliraju apetiti pa će oni porasti i vama će biti svejedno što jedete, samo da nešto jedete. Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte se suočiti s tim problemom kako više ne biste imali problema sa snom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo