Ljepota

Ljepota

Što će bicikliranje učiniti za vaše zdravlje?

Želite li steći zavidnu kondiciju, izgubiti višak kilograma i provoditi slobodno vrijeme na svježem zraku? U garažu spremite automobil, a iz nje izvadite bicikl!

Vrijeme je idealno za tjelovježbu na otvorenom, a samim time se bicikl nameće kao idealno sredstvo za postizanje cilja – vožnjom ćete steći kondiciju, izgubiti višak kilograma, učvrstiti mišiće ali i čuvati okoliš!

Povoljan utjecaj bicikliranja na zdravlje

Redovitom vožnjom bicikla povoljno utječete na zdravlje – smanjit ćete rizik od nastanka nekih bolesti i uživati u životu bez stresa!

1. Gubitak kilograma i lijepi mišići

Ako vam je na pameti gubitak kalorija, bicikliranjem ćete se sigurno riješiti suvišnih masnoća- u 60-ak minuta vožnje bicikla možete izgubiti između 450 i 800 kalorija, ovisno o brzini, težini i usponu. Prilikom okretanja pedala na biciklu rade velike grupe mišića: mišići potkoljenice, mišići prednje i stražnje strane natkoljenice, mišići stražnjice i oni trbušni.

2. Rješava vas stresa

Ljubitelji bicikliranja će reći kako je ta aktivnost svojevrsna anti-stres terapija. Mnoga su istraživanja pokazala kako samo 20 minuta dnevno na biciklu može utjecati na smanjeno lučenje hormona koji uzrokuju stres. Naravno, svjež zrak i zrake sunca će dodatno pojačati osjećaj sreće.

Sunce, vjetar u kosi i vožnja biciklom. Treba li reći više? Večernjakova biciklijada sve je bliže!

3. Ne opterećuje tijelo

Tijekom vožnje bicikla naše tijelo je u sljedećem položaju pa vaša stopala, zglobovi i koljena neće doživjeti opterećenje. Važno je pravilno podesiti bicikl kako bi se izbjegao mogući napor.

4. Čuva vaše srce

Srčane bolesti jedan su od najčešćih uzroka smrti žena u svijetu, a dva najveća rizika su visok tlak i povišeni kolesterol. Rezultati jednog istraživanja provedenoga na sveučilištu Purdue u SAD-u, tvrdi kako samo 30-ak kilometera bicikliranja tjedno može smanjiti šanse za srčana oboljenja i do 50 posto, a prema tvrdnjama Britanskog instituta za bolesti srca oko 10,000 ljudi koji su izgubili živote zbog bolesti srca je moglo biti spriječeno samo da su održavali formu i bavili se laganom tjelovježbom poput bicikliranja. 

5. Bolji društveni život

Što vrijedi za sve aktivnosti na otvorenom, vrijedi i za biciklizam, pa tako možete računati na veću opuštenost i više energije što će vas lakše povezati sa kolegama na poslu i slučajnim prolaznicima na cesti.

6. Čuvate okoliš

Za održavanje zdravlja je važan i zdrav okoliš! Stoga se već danas odlučite na korištenje ovog prijevoznoga sredstva kako biste doprinijeli zdravlju cijele zajednice.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo