Ljepota

Ljepota

Svakodnevnom se šetnjom zaštitite od depresije

Vježbanje u mladoj dobi može djelovati preventivno protiv depresije u kasnijoj dobi, pokazalo je najnovije istraživanje.

12.000 koraka do vitkosti

Samo 20 do 30 minuta lagane tjelesne aktivnosti svakodnevno može djelovati sjajno na naše raspoloženje i sniziti rizik od depresije kasnije u životu, savjetuju kanadski stručnjaci. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke 30 provedenih studija prikupljane kroz razdoblje od 26 godina. U čak 25 istraživanja pronašli su vezu između manjka tjelesne aktivnosti i sklonosti dijagnozi depresije u kasnijoj dobi.

“Ja sam aktivan, stoga nisam bio iznenađen rezultatima, no 25 od 30 studija pokazalo je značajan učinak i to je bilo neočekivano“, komentirao je George Mammen sa Sveučilišta u Torontu, jedan od voditelja istraživanja.

Ako se želite zaštititi od depresije, prema ovoj studiji, budite tjelesno aktivni svakoga dana, barem 20-30 minuta. No, to ne mora nužno značiti da morate vježbati u fitnes centru ili trčati kao ludi. Dovoljno je uživati u laganijoj tjelesnoj aktivnosti, poput šetnje susjedstvom ili vrtlarenja.

Svakoga dana odvojite za svoje zdravlje i osjetit ćete trenutno dobrobitne učinke, ali se i osigurati dugoročno.

“Ako niste tjelesno aktivno, trebali biste započeti s takvim stilom života. Obično o vježbanju razmišljamo u vidu utega i svog izgleda, no to je ujedno i način na koji možemo očuvati mentalno zdravlje u budućnosti“, zaključio je Mammen.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The American Journal of Preventive Medicine.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo