Ljepota

Ljepota

Svi na role!

Proljetno je vrijeme idealno za ponovni povratak na kotačiće. Stoga, pravac u podrum ili potkrovlje i role na sunce. Osim što ćete dobiti lijepu boju, rolanjem ćete oblikovati “kritične” zone. A ako ste tek početnik, predstavljamo vam savjete koji će vam olakšati vožnju na kotačićima.

kKako početi?

Ako ste se ikad koturaljkali i klizali, neće vas mučiti ravnoteža. Prvo morate svladati zaustavljanje, što je drukčije nego na koturaljkama: role imaju kočnice. A što se tiče same vožnje, malo savijte koljena, spustite stražnjicu, nagnite tijelo prema naprijed, te povlačite noge jednu za drugom, prvo prednji dio, a zatim sve kotače rola. Tijekom vožnje, koljena i laktovi uvijek moraju biti blago savijeni, prsa nagnuta prema naprijed, a ramena ravna. Upamtite da onamo kamo idu vaša prsa, ide i vaše tijelo!

Odbacite strah!

Kako pločnici nisu mekani, a padovi mogu, osobito na početku, biti neugodni. Vježbajte ih kod kuće. Simulirajte padove (dakako, zaštićenih koljena, laktova i dlanova) i tako ćete znati što vam se može dogoditi kod sličnih padova vani. Primijetite li da ćete pasti dok zaokrećete, savijte još više koljena, što će spustiti vaše gravitacijsko središte, pa ćete pasti prema naprijed, a ne natrag, jer biste mogli ozlijediti glavu.

Gdje voziti?

k

Izbjegavajte prometne ulice. Parkirališta, slijepe ulice, ravne popločene površine, parkovi, specijalne staze za rolanje i sportski tereni najbolja su mjesta za vožnju. Vozite li se ulicom, pridržavajte se pravila: vozite u smjeru prometa, nosite upadljive detalje tako da vas drugi vozači vide, rukom dajte znak kad mijenjate smjer vožnje ili skrećete, pazite na otvorena vrata automobila, izbjegavajte šljunak i rupe na cesti jer uništavaju kotače.

Upozorenje: Nikad ne vozite bez kacige te štitnika za laktove, koljena i dlanove. U protivnom riskirate ozbiljne ozljede.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo