Svježe pamćenje u 30-ima, 40-ima, 50-ima - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Svježe pamćenje u 30-ima, 40-ima, 50-ima

Zaboravili ste gdje ste parkirali auto? Ne, ne radi se o filmu! Bilo da je kratkoročni gubitak pamćenja potaknut prevelikim opsegom posla ili manjim zdravstvenim tegobama, možete mu uspješno doskočiti.

Štoviše, stručnjaci kažu da vas pravilna briga za mozak može brzo vratiti na pravi put. Bez obzira na godine! Evo jednostavnih promjena životnog stila koje će vaš mozak održati oštrim kroz tridesete, četrdesete, pedesete i duboko u starosti:

Riba pomaže pamćenjuTridesete

Zubni konac – Volite slatkiše i mrzite zubni konac! Zajedničko? Obje (ne)sklonosti mogu uzrokovati karijes na zubima, a on je, vjerovali ili ne, izrazito loš za mozak. Karijes izaziva reakciju imunološkog sustava u obliku napada na arterije. Kao rezultat, one ne mogu dostaviti hranjive tvari u moždane stanice. Stoga je najbolje da uvedete praksu svakodnevnog korištenja zubnog konca.

Riba, riba – Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u lososu ili
tuni i hrana poput jogurta odlični su za očuvanje pamćenja. Također i
DHA (docosaheksnu kiselinu) koja se nalazi u ribi smanjuje rizik od
upale arterija i poboljšava oporavak zaštitnog omotača oko živaca.
Rezultat ovakve prehrane? Manje gubitka pamćenja, manje Alzheimera,
manje depresije i brži um.

Multitasking u teretani
– Kao što redovno trčanje pomaže održati tijelo u dobroj formi, tako i vježbanje malih “sivih stanica” održava mozak ladim. Spojite ove dvije stvari! Dok vozite sobni bicikl rješavajte križaljku ili učite strani jezik dok vježbate pilates. Stručnjaci tvrde da korištenje i uma i tijela istovremeno revitalizira moždane stanice. Ne volite multitasking? Bacite se na rješavanje križaljke odmah poslije vježbanja. Tada vam je mozak još uvijek u punoj funkciji.

Četrdesete

Rubikova kocka odlična je Ukradite igračke djeci – Rubikova kocka odlična je vježba za mozak u svakoj dobi. Dok se “igrate” radite na pamćenju, strategiji i prostornim vještinama u isto vrijeme – a sve je to potrebno za poboljšanje moždanih funkcija. Što ako vas je slaganje Rubikova kocka uvijek frustriralo? Bez brige – pomaže svaka igra koja potiče na razmišljanje.

Samo naprijed, vježbajte – Podizanje brzine otkucaja srca tri puta tjedno na 20 minuta – čak i samim šetanjem – daje vašem mozgu kisik i pomaže razvoju novih stanica. Aerobik dva do tri puta tjedno jednako je učinkovit kao i bilo koja poznata mentalna vježba za mozak. Ako nemate vremena za vježbanje tjekom tjedna, to je OK. Nedavna istraživanja pokazala su da čak i trening jednom tjedno (recimo trčanje subotom ujutro) održava kognitivne funkcije u odličnom stanju.

Pokrenite bridž klub – Ako vas knjige uspavljuju, a tulumi ili večere iscrpljuju, možda je partija bridža ono što vam treba. Kombinacija strategije i pamćenja potiče mozak na pamćenje novih informacija. Također, druženje s ljudima tijekom partije bridža daje novu dozu nepredvidljivosti koja dodatno upreže moždane vijuge.

Pedesete

Radite rukama – Istraživanja pokazuju da podražavanje živčanih završetaka u prstima stimulira mozak. Drugim riječima, zaposlite ruke. Aktivnosti poput jedenja kineskim štapićima, pletenja ili čak i jednostavnog guranja olovke po stolu potiču cirkulaciju. A dobra cirkulacija odnosi štetne tvari koje bi inače mogle spriječiti nutrijente da dođu do moga.

Nepropisani lijekovi mogu štetitiIgrajte video igrice – Ne, niste prestari za ovaj način zanimacije. Naprotiv, nove igrice će vam pomoći. Već i samo angažiranje oko nove aktivnosti trenira mozak, a kada se k tome radi i o video igri stimulirate  dijelove mozga koje inače ne koristite. Ako vam je to previše napredno ili vas tehnologija ne zanima, okrenite se dobrim starim igrama – Kolu sreće ili Milijunašu.

Oprezno s lijekovima – Ako ste nakon svakog vježbanja u bolovima ili slabo spavate zbog noćnih navala vrućina uvijek možete posegnuti za tabletama. Ali budite oprezni! Istraživanja su pokazala da lijekovi koje uzimamo na svoju ruku mogu loše djelovati na kognitivne funkcije u starijih osoba. Stoga, prije nego se odlučite na još jednu tabletu aspirina, razgovarajte s liječnikom o  alternativnim načinima terapije.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo