Ljepota

Ljepota

Tinejdžeri mogu lakše prestati pušiti uz tjelovježbu

Ako je vaš tinejdžer prigrlio cigarete, probajte ga nagovoriti da poveća razinu svoje tjelesne aktivnosti. Na taj će način imati veće šanse ostaviti se cigareta.

Voditelji studije su se koncentrirali na područje Zapadne Virginije, u kojem je najviša stopa pušača u cijelom SAD-u. Štoviše, gotovo 13 posto populacije mlađe od 18 godina u toj saveznoj državi puši cigarete, pokazali su podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mladi ispitanici su svakog školskog dana prosječno popušili pola kutije cigareta, dok su vikendom popušili dvije kutije. Podijeljeni su u tri skupine: jedni su sudjelovali u programu prestanak pušenja koji su kombinirali s tjelovježbom; drugi su sudjelovali samo u programu prestanka pušenja dok su treći saslušali jedno kratko predavanje o ostavljanju cigareta.

Oni ispitanici koji su povećali broj dana kada su prigrlili tjelovježbu (barem 20 minuta laganog vježbanja) značajno su smanjili broj cigareta koje su dnevno pušili. Tinejdžeri su imali veće izglede prestati pušiti ako su sudjelovali u programu koji je kombinirao fitness i predavanja o prestanku pušenja. Oni su su, naime, vježbali barem 30 minuta.

Studiju je proveo
Fakultet za javno zdravstvo Sveučilišta George Washingon iz Washingtona.

Jeste li znali?

Čak 41 posto muške populacije ovisno je o cigaretama! Kina je zemlja s najviše pušača – 301 milijun, a nakon nje slijedi Indija s gotovo 275 milijuna. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da od pušenja godišnje umire šest milijuna ljudi diljem svijeta, među kojima 600.000 nepušača koji su bili izloženi dimu cigareta. Ako se sadašnji trend nastavi, do 2030. godišnje bi od posljedica pušenja moglo umirati osam milijuna ljudi.

Pušenje
cigareta povezano je s mnogim teškim bolestima, uključujući povišeni rizik od
razvijanja raka pluća, bolesti perifernih arterija kod
žena, rizik od starosne makularne degeneracije oka,
raka prostate, reumatoidnog artritisa,
kronične opstruktivne bolesti pluća i mnoge druge ozbiljne bolesti. Ako želite
jednom zauvijek ugasiti cigaretu, ohrabrite se na taj korak i preuzmite
odgovornost za svoje zdravlje, ali i tuđe, s obzirom na to da su brojne studije dokazale direktan štetni utjecaj pasivnog pušenja.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo