Ljepota

Ljepota

U 8 koraka do prevencije nesanice

Foto: Shutterstock

Svaka druga odrasla osoba povremeno ili trajno ne može zaspati, a značajan dio njih teško boluje. U svakom slučaju pomoć treba potražiti i problem liječiti.

Neka vam noćni odmor bude prioritet

Često noćni odmor stavljamo u drugi plan. Ako imamo neodgodive obveze, potrebu za noćnim odmorom u stanju smo u potpunosti zanemariti. Nastojite uvijek neovisno o životnim okolnostima i nametnutim obvezama noćnom odmoru dati nezamjenjivo mjesto. Samo ako ste odmorni možete svakoj obvezi pristupiti na pravi način.

Recite ne kofeinu u poslijepodnevnim satima

Istraživanja su pokazala da šalica kave najmanje pet sati nakon konzumiranja djeluje stimulativno. Osim što je kava stimulator, ona može izazvati noćno buđenje jer je poznat diuretski učinak koji ima. Ako ste navikli na kofein, pokušajte promijeniti naviku te umjesto kave popijte voćni sok ili neki drugi napitak za koji znate da nema stimulirajući utjecaj.

Izbjegavajte intelektualni rad tijekom noćnih sati

Velik broj pojedinaca zbog poslovnih obveza posao nose kući. Stručnjaci koji se bave problemom spavanja ističu da intelektualni rad tijekom noćnih sati povećava razinu adrenalina, što u konačnici može utjecati na spavanje i kvalitetu spavanja. Ako već morate obaviti neku vrstu intelektualnog posla, nastojte prioritetne obaveze izvršiti što prije kako biste što manje vremena potrošili na rješavanje složenih i zahtjevnih zadataka.

Redovita tjelovježba

Bilo koji oblik tjelovježbe prije spavanja može olakšati san. Brojna su istraživanja pokazala da osobe koje redovito vježbaju prije odlaska na počinak ili tjelovježbu zamjenjuju nekom fizičkom aktivnošću kao što je šetnja imaju puno manje problema od pojedinaca koji vrijeme prije spavanja provode uz televizijski ekran.

Izbjegavajte alkohol

Događa se da pojedinci imaju naviku prije spavanja nakon napornog dana popiti neko alkoholno piće kako bi se opustili. Jedno od istraživanja pokazalo je da kod žena sklonost konzumiranja alkohola prije odlaska u krevet smanjuje duboku fazu spavanja i time stvara učinak neispavanosti. Umjesto alkoholnog pića popijte biljni čaj, šalicu toplog mlijeka s medom i rezultati neće možda biti trenutačni, ali nakon nekog vremena dat će učinke.

Spavaonica oaza bliskosti

Svakim ulaskom u spavaonicu ostavite dnevne probleme ispred vrata. Noćne sate podarite svome partneru i uživajte u bliskosti. Istraživanja koja su provedena upućuju na pozitivan učinak intimnosti. Hormoni kao prolaktin i oksitocin koji se oslobađaju tijekom intimnosti imaju uspavljujući učinak što objašnjava zašto velik broj parova nakon „dobrog seksa“ brzo zaspu.

Tehnološka pomagala na pristojnoj udaljenosti

Najnovija istraživanja pokazuju da pametni telefoni, kompjutori, laptopi proizvode valne dužine koje mogu znatno suzbiti proizvodnju hormona melatonina. Stoga ako ste primorani imati neko od tehnoloških pomagala moderne komunikacije, nastojte ga udaljiti iz neposredne blizine.

Meditirajte

Često se događa da pojedinci koriste krevet kao sigurnu bazu za „prebiranje“ dnevnih događaja. Uvedite pravilo da ćete kontrolirati svoje misli, a koju tehniku meditacije želite koristiti, manje je važno. Važna je odluka da brige i promišljanja o problemima odlučno mijenjate ugodnim, poticajnim i mirnim promišljanjem.

Saznajte kako se možete probuditi svježi i lijepi.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo