Ljepota

Ljepota

Vježbajte i izbjegnite pregorenost na radnom mjestu

Ako vas muče odnosi s kolegama i nadređenima, možda biste imali više koristi od toga da svoje frustracije izbacite u teretani nego da gunđate kod kuče, sparkirani na dvosjedu.

Naime, izraelski su istraživači ustanovili kako nekoliko sati tjelovježbe tjedno može izuzetno pozitivno djelovati na vašu psihu i pomoći vam obraniti se od stresa na radnom mjestu. Ujedno, vježbači su 50 posto zaštićeniji od depresije.

Istraživači Sveučilišta u Tel Avivu su zaključili kako pokoji sat vježbanja na tjednoj bazi može upola smanjiti osjećaj “prezgorenosti”, koji definiraju kao tjelesni, mentalni i emocionalni napor. “Zajedno, izgorenost i depresija doprinose tzv. spirali gubitka kod koje bi gubitak jednog resursa, poput posla, mogao imati domino učinak i dovesti do gubitka drugih resursa, npr. doma, braka ili smisla samovrijednosti”, objasnila je dr. Sharon Toker, voditeljica studije.

Njen je tim analizirao osobni, profesionalni i psihološki status preko 1600 inače zdravih zaposlenika u privatnom i javnom sektoru. Ispitanici su podijeljeni u četiri skupine: jedni nisu nimalo vježbali, dok su drugi nakupili između 75 i 150 minuta tjelesne aktivnosti kroz tjedan dana, teći su vježbali između 150 i 240 minuta tjedno, dok su ispitanici četvrte skupine vježbali više od 240 minuta tjedno.

Svi su ispunili detaljne upitnike prije početka studije, a u razdoblju od sljedećih devet godina su imali tri “kontrole”. Nimalo iznenađujuće, depresija i osjećaj pregorenosti bili su najizraženiji u skupini koja nije bila tjelesno aktivna. Što su više vježbale, to su osobe bile manje klone depresiji i pregorenosti.

Ispitanici koji su vježbali najmanje četiri sata tjedno gotovo da i nisu osjećali nikakve simptome mentalnog napora, no za značajne dobrobiti ne morate ni toliko vježbati. Dovoljno je provest 150 minuta baveći se nekom tjelesnom aktivnošću kako biste poboljšali svoje samopoštovanje i lakše se borili sa izazovima na poslu.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Applied Psychology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo