Ljepota

Ljepota

​Vježbajte sa psom – zanimljivije je

Poznato je svima kako je tjelovježba najbolji način održavanja zdravlja, vitalnosti i lijepog izgleda. Ako ste vlasnik psa, iskoristite njegovo dobro društvo i vježbajte u dvoje!

Veselje, sreća, opuštenost, komunikacija, kretanje, igranje… pa zatim zdravlje, smanjenje anksioznosti, bolja fokusiranost na poslu i prilikom učenja, smanjenje alergija… sve su pojmovi koji uključuju pozitivne učinke kućnih ljubimaca, osobito pasa, na zdravlje ljudi.

Terapeuti često preporučuju kućnog ljubimca osobama koje se bore s depresijom – ljubimci će vas jedini voljeti bezuvjetno! Također, oni će vas dočekati svaki put kao da je zadnji, slušat će vas dok im pričate, vole provoditi vrijeme s vama, a maženje djeluje smirujuće. Vodeći brigu o ljubimcu, tako da ga šećete, češljate, uređujete ili se igrate s njim, vodite brigu o samima sebi.

Ako ste i vi i pas dobroga zdravlja, nema razloga da šetnje ne pretvorite u lagane aktivnosti koje će vas povezati, napuniti energijom i probuditi motivaciju.

Spremni ste na prvi korak? Uz malu pomoć i naše savjete, osmislite zajednički plan vježbanja.

Izađite van!

Istina je da je priroda najveća i najbolja teretana – nudi mogućnost za pregršt aktivnosti. Nebrojene su studije dokazale kako osobe koje vježbaju na zraku imaju niže razine kortizola (hormona koji potiće stres) te se osjećaju bolje i odmorno. Naravno, nitko ne voli prirodu više od pasa! Šetnja sa psom je oblik antistres terapije, a kako će vaše sposobnosti rasti, tako možete šetnje pretvoriti u planinarenje. Dok vi udišete svjež zrak i rješavate se nakupljenog stresa, vaš će pas uživati svim mirisima i uzbuđenjima koje njemu nudi taj novi svijet….

Trčite

Kako su psi stvorenja koja vole navike i rutine, pomoći će vam svakodnevno ispunjavati ciljeve. Ako ste ga naučili na trčanje, vjerojatno će svakog dana u isto vrijeme trčkarati uzbuđeno pored vaših tenisica i tako vam onemogućiti preskakanje rutine. Pripazite na hidrataciju i dopustite psu da se odmori.

Biciklirajte

Ako je pas puno brži od vas, možda bi bilo zgodno trčanje zamijeniti bicikliranjem… Ovaj način rekreacije je idelan za pasmine koje imaju puno energije i vole trčati više nego hodati. Dok vaš ljubimac uživa, vi ćete oblikovati tijelo i potrošiti oko 500 kalorija u satu.

Bacajte mu lopticu 

Igra lopticom je poznata svim vlasnicima – vi ju bacite, pas vam istu vrati. Ali tko kaže da morate samo stajati? Dok vam pas vraća lopticu možete trčati od njega tako da vas lovi… ili ako ste malo aktivnija osoba – dok čekate lopticu, napravite par skelekova ili čučnjeva.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo