Ljepota

Ljepota

Za jačanje imuniteta potrebno je samo 20 minuta pametno utrošenog vremena

Foto: shutterstock

Samo je malo vremena potrebno odvojiti za jak imunološki sustav koji će čuvati cijelo zdravlje…

Više ne znači i bolje, a to se odnosi i na vježbanje. Prema riječima znanosti, 20 minuta tjelovježbe će biti sasvim dovoljno za jak imunitet.

Možda vam 20 minuta više podsjeća na dobro zagrijavanje, ali u rezultatima studije objavljene u magazinu Brain, Behavior, and Immunity stručnjaci tvrde nešto drugo.

Zaključili su tako da samo 20 minuta tjelovježbe može imati protuupalni efekt koji jača imunitet. Autor studije Suzi Hong, liječnica obiteljske medicine iz San Diega kaže kako brzo hodanje može imati  isti efekt kao i traka za trčanje.

Za potrebe studije, 47 sudionika je dalo izvaditi krv prije vježbanja. Naknadno su 20 minuta brzo hodali na traci za trčanje, a intenzitet je prilagođen svakoj osobi i tjelesnoj kondiciji. Nakon toga su im opet uzeli uzorak krvi, te se pokazalo kako je vježbanje uzrokovalo smanjenje broja imunoloških stanica koje proizvode protein nazvan faktor nekroze tumora (TNF).

Online trening: Izbjegnite najveće zamke vježbanja uz internet trenere

Evo zašto je to važno: Vježbanje aktivira simpatički živčani sustav koji kontrolira otkucaje srca, krvni tlak i broj udisaja. Kad se to dogodi, hormoni epinefrin i norepinefrin se otpuštaju u krvotok i aktiviraju međustaničnu reakciju koja suzbija cikotine, pa i TNF, koji ima i određene kvalitete, poput jačanja imunološkog sustava, ali isto tako može utjecati na stvaranje upala.

Iako su upalni procesi normalni dio imunološkog sustava, previše može dovesti do razvoja autoimunih bolesti – artritisa i multiple skleroze.

Kako vježbanje može spriječiti pojavu upala?

Prethodne su studije pokazale kakao vježbanjem smanjujemo upalne procese, ali važno je i psihološko objašnjenje o tome zašto i kako se to događa, smatra Carmen Terzic, predsjednica odjela za medicinu i rehabilitaciju na klinici Mayo.

Umjerena tjelovježba nudi obilje drugih prednosti, kao što je prevencija Alzheimerove bolesti, kontrola krvnog tlaka i dijabetesa. Uz to, reducira anksioznost i posljedice stresa, te usporava starenje.

Dr. Terzic smatra kako osobe koje redovno vježbaju produljuju životni vijek za 10-ak godina. “Vježbanje je najbolji lijek za skoro svaku bolest koja vam može pasti na pamet.“, dodaje.

Vježbe za jačanje pluća koje mogu raditi baš svi, pa čak i u kućnoj izolaciji

Najbolji dio je taj što umjerena tjelovježba poput hodanja stepenicama ili šetnje psa daje jednake rezultate.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo