Zašto vaše tijelo voli popodnevni san?

zena san spavanje odmor

Poznato je kako kvalitetan san blagotvorno djeluje na čitav naš organizam - pridonosi boljem zdravlju srca, štiti od pretilosti, a ako dovoljno i kvalitetno spavamo i kosti i pamćenje će biti snažnije.

No, i siesta odnosno kratki san tijekom dana ima svoje specifične dobrobiti. Imajte na umu kako on ne mora biti dug. I 20 minuta odmora uz zatvorene oči može značiti razliku. 

Donosimo vam šest razloga zašto je korisno odmoriti tijekom dana!

1. Bolja pozornost

Jednom kada se riješite početne ošamućenosti nakon sieste, pažljivije ćete pratiti događaje oko sebe. NASA-ino istraživanje potvrdilo je kako piloti, koji su popodne odmorili 40 minuta  imaju veću pozornost, u usporedbi s pilotima koji nisu imali takav odmor. Čak i 20 minuta kratkog sna poslijepodne zaslužno je za bolju pažnju zaposlenika koji rade u smjenama, prenosi Harvard Men's Health Watch.

2. Učimo i pamtimo kvalitetnije

Poznato je kako je REM faza sna povezana s kognitivnim procesom pa ne čudi kako je potreban duži i kvalitetan san kako bi naš mozak funkcionirao bolje. No, ako tijekom dana uspijete odmoriti sat vremena, ili čak 90 minuta, primijetit ćete kako je mentalni umor nestao nakon buđenja. Iako će duža siesta rezultirati većom razinom ošamućenosti, bolje će utjecati na funkcioniranje mozga, tvrdi australsko istraživanje iz 2010. godine.

3. Kreativniji smo

Jeste li se ikada probudili i shvatili kako znate odgovor na problem koji vas je mučio? Tim istraživača bavio se upravo ovom temom – zašto se “lampica” upali upravo nakon sieste? Otkrili su pojačanu aktivnost u desnoj strani mozga koja je povezana s kreativnošću, prenosi Health.com.  

4. Produktivnost na vrhuncu

Stručnjaci se slažu kako popodnevni san ne znači lijenost na poslu i zapravo može potaknuti angažiranost zaposlenika. Siesta služi kao dobar poticaj radnicima koji žude za odmorom, kao i onima koji su izmoreni radnim zadacima, i to učinkovitije nego, primjerice, šalica kave.

sanjarenje5. Pozitivnije razmišljanje

Jeste li ikada bili u blizini bebe koja nije odspavala potrebno vrijeme? Umor i s njim povezana nervoza nisu dobri, čak i ako smo se, kao odrasle osobe, naučili nositi s time. Kratak san učinkovito popravlja raspoloženje, što ste vjerojatno i sami već primijetili.  

6. Rješavamo se stresa

Siesta je zaslužna i za manju količinu stresa te će vam vratiti osmijeh na lice. Na takav san možete gledati kao na “mini odmor” i nemojte se brinuti ako u 10 minuta odmora ne uspijete zaspati. Istraživanje provedeno 2007. godine pokazalo je kako se, usnuli ili ne, dok god ležite u krevetu, doista opuštate.

... i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas! :)


D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!