Ljepota

Ljepota

Želite li ravan trbuh, zaboravite na ovih 5 namirnica!

Foto: Shutterstock

Ne postoji lijek, liječnički recept, vrlo nisko kalorijske dijete ili pak teretanska metoda koja će vas bez vašeg velikog angažmana i posvećenosti dovesti do željenih kilograma. Zato ne odustajte!

Želite li ravan trbuh, osim tjelesne aktivnosti, u tome će vam najviše pomoći princip zdrave prehrane, a on podrazumijeva da se jede umjereno, raznovrsno i uravnoteženo. Kroz dan rasporedite više manjih obroka te ne zaboravite na vježbanje, dovoljno sna te izbjegavanje stresa.

1. Sladoled

Dolaskom toplih dana većina će se pokušati rashladiti sladoledom. No učestala konzumacija sladoleda pokazat će svoj učinak kada stanemo na vagu.

Iako sladoled nije najzdraviji odabir ne morate ga izbaciti iz hladnjaka. Problem kod sladoled je što sadrži veliku količinu zasićenih masti i kalorija odnosno više čokolade, orašastih plodova i sličnih dodataka znači i više kalorija i masnoća (samo jednim seriviranjem sladoleda prekorače se dopuštene vrijednosti za dnevni unos zasićenih masnih kiselina).  

Istražite alternative, npr. sladoled s rižinim ili sojinim mlijekom ili mlijekom s nižim udjelom masti, te sladolede sa smanjenim udjelom šećera. Voćni sladoledi koje možete pripremati i sami kod kuće mogu biti idealni kod regulacije težine, nemaju masti, a šećer im dolazi samo iz voća. Kod kupovnih sladoleda oprezno čitajte deklaracije ili ga pokušajte sami napraviti kod kuće, pa umjesto čokolade dodajte voće po vlastitoj želji.

2. Prženje u dubokom ulju

Prženje je jedan od čestih načina pripreme hrane, no njime se dijelom mijenja nutritivni sastav namirnice koja se prži, kao i ulja (masnoće) u kojem se prži. Poznato je da pržena hrana nije najzdraviji izbor jer prženjem hrana upija masnoću čime se povećava njena kalorijska vrijednost.

Vrlo često ćemo kroz tjedan na jelovniku pronaći neku prženu namirnicu poput mesa ili krumpira. Te namirnice ne trebate izbaciti iz prehane već samo promijenite način njihove pripreme. Meso nam je važan izvor proteina te se poigrajte sa začinima i drugim načinima pripreme, dok kod krumpira dajte prednost kuhanju. Kod morskih delicija, poput srdelica, energetsku vrijednost obroka možete smanjiti tako da srdelice prepolovite, očistite, ispečete bez velike količine masnoća.

3. Pivo

Jedna od negativnih posljedica pretjerane konzumacije alkohola je pretilost i dobivanje tzv. “pivskog trbuha”. Takve osobe vrlo često nemaju pravilnu prehranu ili se nedovoljno kreću, no ni kalorijska vrijednost pive nije za zanemariti  (3 dcl pive sadrži oko 150 kcal). Alkohol nam potiče glad te vrlo često nakon njegove konzumacije pretjeramo u hrani. Stoga kada poželite uživati u pivi, nemojte pretjerati u količini!

4. Zaslađena i gazirana pića

Povećanjem vanjske temperature bočica je nezaobilazan dodatak većine osoba. No obratite pozornost što se u njima i nalazi. Gazirana pića i zaslađena pića (poput različitih ledenih čajeva i sokova) sadrže dodane šećere koji povećavaju njihovu energetsku vrijednost i time doprinose ukupnom dnevnom energetkom unosu. Ako je njihova konzumacija rijetka to se ne smatra zabrinjavajućim, no ako ste na redukcijskoj prehrani i želite smanjiti kilograme to je jedan od najlakših načina kako da se umanji dnevni unos energije. Umjesto tih napitaka odaberite nezaslađene biljne čajeve ili vodu u koju možete dodati limun ili limetu i dobiti svoje vlastito osvježavajuće piće.

5. Čips

Veliki broj ljudi je obožavatelj čipsa te stoga nije ni čudno što u trgovinama postoji ogroman izbor različitih proizvođača, različitih okusa i veličina pakiranja. No koliko čipsa bi uopće smjeli pojesti? Na pakiranjima se navodi veličina porcije 30 g, no vjerojatno se pitate da li je moguće tako malu količinu pojesti i ne nastaviti dalje jer većina tu porciju prekorači i završi s praznim pakiranjem.

Čips je u prehrani izvor praznih kalorija što znači da ne osigurava nutrijente važne za normalno funkcioniranje organizma i najčešće posluži kao zamjena za voće i povrće.

Postoje i verzije čipsa koje su dobivene pečenjem i koje sadrže manje kalorija u odnosu na klasični, no još uvijek se ne mogu smatrati zdravom zamjenom. Alternativa je i čips od jabuke koji je u posljednje vrijeme dobio na popularnosti. Preporuka je da čitate nutritivne deklaracije, prilikom kupnje usporedite sastav proizvoda ovisno o proizvođaču i obratite pozornost na veličinu porcija.  Poželjno je da ga što rjeđe konzumirate, te umjesto njega pojedete neko voće ili povrće.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo