Psiha

Psiha

Priuštite si besplatan parodontološki pregled!

Odgovorite na naša pitanja i osvojite besplatan parodontološki pregled na kojem će stručni tim Ledikdent centra ustvrditi eventualno postojanje bolesti zubnog mesa te isplanirati daljnji tijek terapije. Imena pet sretnih čitatelja objavljujemo 7. veljače!

Rano otkrivanje parodontalne bolesti može spriječiti gubitak zuba

Istraživanja su pokazala povezanost parodontne bolesti sa sistemskim oboljenjima kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza i bolesti dišnog sustava, stoga ne ignorirajte probleme i na vrijeme obavite parodontološki pregled!

Zubno meso postane crveno, bolno, otečeno te krvari i ako se ta faza ne sanira, pod zubnim se mesom počnu množiti bakterije koje uništavaju potporne strukture, uzrokuju nastanak džepa i povlačenje kosti. Stanje se može brže ili sporije razvijati i na kraju dovesti do ispadanja zubi, koje zbog povlačenja kosti više nema što držati.

Pri kliničkom pregledu važan parametar je mjerenje dubine džepova s parodontalnom sondom. Uz mjerenje džepova kontrolira se i količina plaka na zubima koji je jedan od glavnih uzročnika upale.

Kompletna terapija se sastoji od čišćenja zubnog kamenca, pjeskarenja i poliranja zubi kako bi se uklonio sav vidljiv kamenac i uklonile naslage i pigmentacije na zubima. Tada zubi postaju glatki i nisu više pogodni za razmnožavanje bakterija. Nakon mjerenja džepova slijedi kiretaža džepova – poliranje korijena posebnim instrumentima, kiretama, čime se uklanja onaj kamenac koji se nalazi ispod zubnog mesa na površini korijena. Osim mehaničkog uklanjanja tvrdih naslaga, džepovi se ispiru antibakterijskim otopinama. Kod uznapredovalih slučajeva prednost se daje kirurškom pristupu pod direktnom kontrolom oka, te je potrebna upotreba lokalnih ili sistemskih antibiotika.

Više o parodontalnoj bolesti pročitajte u našem članku Kompletna terapija parodontalne bolesti.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo