Gluten je sveprisutan: ne samo da je sastavni dio mnogih žitarica, kao što su pšenica, raž, ječam, kus-kus ili bulgur, nego se on dodaje mnogim prehrambenim proizvodima – pa čak i u meso ili sušeno voće! Ako sumnjate da vaši simptomi upućuju na celijakiju, no do sada niste dobili liječničku potvrdu, na pravom ste mjestu! Poliklinika Synlab jednom će čitatelju darovati pretragu TTE-IgA i EMA-IgA u vrijednosti od 400 kuna!
Što su to celijakija i gluten?
“Celijakija je kronična autoimuna bolest probavnog sustava kod koje organizam nimalo ne podnaša gluten – specifični dio bjelančevina u žitaricama. Potaknut glutenom, naš imunološki sustav pretjerano reagira i napada
vlastita tkiva i organe, uzrokujući smanjenu ili nikakvu apsorpciju
hranjivih tvari u crijevima. Kao posljedica neliječene celijakije mogu
se razviti bolesti poput dijabetesa, osteoporoze, upale štitnjače,
dermatitisa, hepatitisa, neuroloških poremećaja, itd.”, objasnio je nutricionist Nenad Bratković, a više o ovoj bolesti možete pročitati u njegovom članku Celijakija i necelijakična preosjetljivost na gluten (1. dio).
Zbog nepodnošljivosti glutena dio probavnog sustava gubi svoju funkciju, što rezultira kroničnim proljevom ili
zatvorom, obilnim, svijetlim i ljepljivim stolicama neobičnog mirisa, bolovima u trbuhu,
nadutošću, gubitkom apetita te apatijom, nemirnošću i razdražljivošću pogođene osobe.
Celijakija je bolest koja se može javiti u bilo kojoj dobi, no najčešće
je to kod male djece i u razdoblju između tridesete i četrdesete godine
života. Nažalost, za nju nema lijeka, no postoji način na koji se može
držati pod kontrolom: a to je provođenjem striktno bezglutenskog režima
prehrane.
Unatoč tome što je celijakija sve češća bolest koja se javlja posljednjih desetljeća, o njoj se rijetko govori i potvrda dijagnoze ne ide tako lako. Tu vam od velike pomoći može biti Ordinacija.hr, jer u suradnji s poliklinikom Synlab Hrvatska darujemo jednom čitatelju pretragu TTE-IgA i
EMA-IgA u vrijednosti od 400 kuna!
Ordinacija.hr