Psiha

Psiha

10 najčitanijih tekstova na portalu Ordinacija.hr

Što ste najviše čitali prošle godine na portalu Ordinacija.hr?

​Pamtite li koje su vas teme najviše zanimale ove godine? 

Prevencija bolesti, načini liječenja, ljepota, zdrave namirnice i briga o sebi su prošle godine bile glavne teme portala.

Donosimo popis deset najčitanijih članaka na portalu Ordinacija.hr iz 2017. godine.​

1. Medicinska dijeta

Medicinska dijeta naziv je dobila jer se navodno primjenjuje kod srčanih bolesnika, koji prije operacije trebaju smršavjeti, a da ne izgube na snazi. Ovom dijetom u pet dana možete izgubiti između 2 i 5 kg, a u 15 dana između 10 i 15 kilograma.

2. 10 simptoma srčanog udara

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire 17,3 milijuna osoba. Procjenjuje se kako će ova brojka rasti svake godine te da će do 2030. godine 23 milijuna ljudi umirati od bolesti srca i krvnih žila.

3. Čaj i sirup od lovora odlično pomažu protiv kašlja i grlobolje

Lovorov list od davnina je cijenjen kao vrhunski začin koji jelima daje osebujnu aromu, ali i kao prirodni lijek koji djeluje protuupalno i antiseptički.

4. Znate li koji su simptomi raka debelog crijeva?

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. 

5. Što sve uzrokuje svrbež kože?

Koža koja svrbi može biti rezultat osipa ili nekog drugog stanja, poput psorijaze ili dermatitisa. Također može ukazivati i na probleme s unutarnjim organima, jetrom i bubrezima.

6. Znanstvenici kažu da vam partner koji stalno pušta vjetrove može spasiti život!

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter otkrili su da se dobro udisati te mirise jer plinovi od kojih se sastoje mogu pomoći u borbi tijela protiv bolesti. Istraživanje je objavljeno u magazinu Medicinal Chemistry Communications, a analiziran je utjecaj hidrogen-sulfata na tijelo. 

7. Sumnjate li na upalu slijepog crijeva, hitno k liječniku!

Crvuljak ili slijepo crijevo smatra se “nepotrebnim” jer, kako liječnici kažu, u današnjoj ljudskoj vrsti on nema nikakvu funkciju u razgradnji i eliminaciji ostatka probavljene hrane. Ipak, crvuljak je u organizmu, i ponekad zna biti jako problematičan…

8. 6 razloga boli u vratu

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se javljaju u svakoj dobi. Mogu biti posljedica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osjećaj neugodne ukočenosti!

9. Trebate li se zabrinuti zbog blago povišene temperature?

Temperatura ovisi o našoj dobi, dobu dana, aktivnosti i naravno, stanju organizma. Osim toga, temperatura ovisi i o načinu na koji smo temperaturu izmjerili, na primjer, mjerenje temperature iz uha može izmjeriti i nešto manju temperaturu nego što ona je.

10. Bol u mišićima, zglobovima, kostima… Kako si pomoći?

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima koji vas muče u vezi mišićno koštanog sustava. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo