Psiha

Psiha

10 zdravih navika dizajnerice Kristine Burje: Ne doručkuje, ali bez jedne stvari ne izlazi iz kuće

Lijepa i uspješna hrvatska dizajnerica, Kristina Burja, smatra da je pravilna prehrana pola zdravlja.

1. San

Meni je san na prvom mjestu. Kada sam nenaspavana teško funkcioniram i ne osjećam se dobro. Zato pokušavam svaku večer ići u isto vrijeme na počinak kako bih ulovila dovoljno sati sna i sljedeći dan bila spremna za sve što me čeka. Radim kreativan posao koji traži potpunu koncentraciju. 

10 zdravih navika glumice Ane Vučak Veljače kojih se drži i u izolaciji!

2. Mineral 21.stoljeća – zeolit 

Već neko vrijeme svakodnevno koristim zeolit, mineral koji povlači na sebe sve toksine. Zato ga koristim kod pranja povrća i voća koje je zaista puno pesticida koje inače unosimo svaki dan u organizam što definitivno nije dobro za zdravlje, a samu otopinu zeolita konzumiram jednom dnevno. U vrijeme pandemije i češće jer vidim pozitivne rezultate. Svakako bih preporučila! 

3. Cijeđeni sok ili smoothie 

Nisam od onih koji sjednu i doručkuju. Moja jutra su dosta kaotična, užurbana, zato volim dan započeti zdravim napitkom koji mi daje sve potrebne vitamine, a priprema traje kratko – iskoristim sve što se u tom trenutku nađe u hladnjaku od zelenog povrća, sezonskog voća, raznih sjemenki, izmiksam, natočim u bočicu i mogu krenuti u dan! 

4. Otopina gljiva shiitake i reishi 

Prije spavanja popijem ovu otopinu koja pridonosi boljem stanju organizma i općoj otpornosti prema bolestima. Bitno je jačati imunitet na bilo koji način, meni odgovara ovaj. 

5. Vježbanje 

Stalno sam u pokretu i “na nogama”, ali to nije dovoljno za zdravlje. Fizička aktivnost je izuzetno važna za jačanje cijele muskulature, ali i za psihičko zdravlje. Toliko stresa se nakupi kroz dan koji nas koći, drži tijelo u grču. Zato je bitno izbaciti sve to iz sebe pomoću ciljanih vježbi. Trudim se vježbati 2 do 4 puta tjedno, ljeti treniram u šumi što mi je veliki gušt. Nema ništa ljepše gledati u zelenilo i udisati svježi zrak dok vježbaš. 

Patrik Pucko (24): U godinu dana promijenio navike i izgubio 50 kilograma

6. Masaža 

Svatko bi si trebao povremeno priuštiti masažu jer ona dokazano smanjuje stres, bol i napetost u mišićima. Moj posao zahtjeva mnogo stajanja, zato sam redovita na masažama i zaista mi se smanjila bol u leđima te mi je potaknut bolji rad limfa. 

7. Prehrana 

Prehrana je pola zdravlja i mnogo pažnje pridajem odabiru namirnica i balansiranoj prehrani koja se temelji na trenutnoj sezonskoj ponudi na tržnici. Baziram je na laganijoj hrani, puno povrća, izbjegavam šećer, koristim kristalnu sol i meso jedem jednom ili dva puta tjedno. Tako mi najbolje odgovara. Ne osjećam se umorno, već puna energije. 

8. Voda 

Većina nas premalo pije vode, a to je potpuno krivo. Održavanje hidratiziranosti tijela ključno je za zdravlje, a i izgled kože. Osobno unosim vodu u organizam prema ayurvedi, slušajući svoj organizam. 

9. Vrijeme za sebe 

Moj posao je vezan za svakodnevni kontakt s mnogo ljudi. U danu promijenim nekoliko lokacija, obavim razne stvari vezane za posao i za obitelj. No, svakodnevno izdvojim vrijeme koje je samo za mene. I pet minuta je nekada dovoljno. Tišina, mir, meditacija i povezivanje s prirodom neprocjenjivo je. Jednostavno se povučem, raščistim misli i napunim baterije. 

10. Druženje s prijateljima

Druženje s dragim ljudima koji s godinama budu oni uz koje rastemo i koji nas oplemenjuju veliko je bogatstvo, što sam starija sve brže znam prepoznati kvalitetne ljude, a isto tako prepoznati i maknuti od sebe toksične i negativne osobe. Nismo ni svjesni koliko tuđe energije djeluju na naše živote, i pozitivne i negativne.

Mia Kovačić: Akupunktura je za mene jednom tjedno obavezan tretman

Ana A.

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo