Psiha

Psiha

10 zdravih navika Maje Vučić

Neopterećena vanjskim izgledom, bivša pjevačica grupe Divas, koja je danas uspješna psihologinja, osluškuje svoje tijelo kako bi postigla balans. Ne voli stroga pravila te smatra kako sitna zadovoljstva čovjeka motiviraju za velike stvari.

1. Voda

Voda mi je najdraže piće. Svako jutro popijem čašu vode na tašte da mi se pokrene organizam. Odavno sam prestala piti sokove. Puni su šećera, a i stalno sam od njih žedna. Pijem onoliko koliko moj organizam traži. U jednom periodu sam se trudila piti 2 litre vode dnevno, kako preporučuju, ali mi je ta količina vode izlazila na nos pa sam prestala.

2. Bez zabrana

Moje je pravilo da jedem sve što mi organizam traži. Mislim da čovjek više pati od zabrana i uskraćivanja nego što dobija od uzimanja one hrane koju ne voli. Iako jedem, sve ne jedem kao da mi je sudnji dan. Ako sam u prilici stajati pred gomilom prefinih kolača i sve ih, naravno, želim probati, onda ih izrežem na četvrtine i od svakoga uzmem četvrtinu. I vjerojatno se taj dan ubijem od kolača, ali ih sigurno dugo iza toga neću jesti. Do sljedeće prilike.

3. Slušam svoje tijelo

Od mojih pustih planiranja prehrane tjedan dana unaprijed nema nikad ništa, jer mi se plan od jučer za sutra uvijek promijeni. Naprosto, volim se ujutro probuditi i probati slušati što mi tijelo govori. Probam osjetiti okus u ustima onoga što bih danas htjela jesti i gotovo uvijek sebi udovoljim. Tijelo je nepogrešivo ako je dobro ustrojeno i ako ga dobro slušamo. I ja ponekad zaglavim s društvom na roštilju s minimumom povrća, koje je meni glavni dio prehrane, pa se i ja natorbam mesa, ali mi je sutra dan tijelo sporije i malaksalo pa ga pomazim malo s nekim povrtnim juhastim menijem.

4. Šetnja i sport 

Svaki pokušaj ustrajnog treniranja je u mom slučaju propao. Ja nisam za te odlaske na jedno mjesto u točno određeno vrijeme. Onda sam prestala samu sebe zavaravati i odlučila pronaći nešto što mi odgovara. Sva sreća pa imam dva psa. Šetnje ujutro i navečer me spase. Ulovim malo brži tempo i dobro se umorim. Hodam pješice po gradu i to po desetak stanica dnevno. Rolam kad je toplo i to obožavam, a kad sam na moru, a dugo sam na moru, svaki dan igram picigin u dubini u dvoje i nakon deset minuta igranja sam „mrtva“, a onda se približimo plićaku i nastavljamo. I to je to!

5. Zdrava hrana

Organizam je savršeni sat i svaki sat je drugačiji. Meni je potrebno puno povrća, točeva, grahorica i nešto manje žitarica, a meso može i ne mora. Sve morsko mi je prefino. To je ono što volim i što je još važnije, od takve hrane se odlično osjećam. Namirnice pripremam tako da ostanu što prirodnije, a igram se sa začinima i kombinacijama. Volim jesti puno i fino. Sestra mi je rekla da sam bulimičar koji nikad ne povraća. Kad god izađem iz svoje rutine, npr. kad sam na putu par dana i jedem ono što su mi drugi namijenili, stvarno se ne osjećam dobro i jedva čekam doći kući i vratiti se svojoj rutini prehrane. Skoro pa se razbolim.

6. Život je balans

Ne volim stroga pravila i mislim da su odstupanja poželjna, ali na kratke staze. Organizmu treba sna, ali se isto tako odlično osjećam kad zaglavim s društvom na dobrom partiju i isplešem se do jutra. Ok, umorna jesam, ali sam zadovoljna. San se nadoknadi kroz par dana, ali zadovoljstvo se multiplicira i zbog toga sam motivirana za druge stvari. Ako većinu vremena živim balans, uvijek si rado dopustim potpuni disbalans i nikada poslije nemam osjećaj krivnje.

7. Prihvaćam stvari koje ne mogu promijeniti

Prije bih se grizla, jer su ljudi oko mene u neredu, nesretni, ovakvi, onakvi i onda sam zaključila da je skroz glupo živcirati se oko toga, jer na to ne možeš utjecati. Ne osuđujem druge, jer njih time ne mijenjam, već samo sebi stvaram ljutnju. Ne tračam druge, jer su to zaslužili čuti od mene uživo i to u dobroj namjeri. Prihvaćam oko sebe različitosti, a za sebe biram ono što me raduje i ispunjava.

8. Smijeh

Obožavam se smijati. Valjda zato i volim društvo. Čak i kada pričam s prijateljicama o lošim stvarima, od toga napravim ironiju i opet se smijemo. To je najzdravija navika, jer liječi.

9. Vrt

Zemlja me opušta. Kad god sam u disbalansu spustim se u vrt i krenem nešto kopati. Ponekad se sutradan ne mogu pomaknuti od bolova u mišićima od kopanja, pljevljenja, sadnje, ali nema ljepše nego prati suđe i gledati u cvjetnjak, lipu, svo bilje koje raste na jednom mjestu. Skroz je dobro ne raditi ništa i samo upijati zelenilo. Divno je svaki dan zaliti bilje, popričati s njim i pomaziti ga. Čak i puževi slušaju kad im kažem da odu na drugu biljku koja im je dopuštena za gozbu.

10. Radi ono što voliš

Da živim još pet života ne bih stigla raditi sve ono za što imam interese. Vrt je jedna od mojih ljubavi. Obožavam gledati stanove i kuće koji su zreli za renoviranje. Da imam puno novca kupovala bih i renovirala arhitektonske bisere. Prostori i materijali me inspiriraju pa često svojim prijateljima crtam nacrte za uređenje stanova. Sve svoje sam sama projektirala. Ne pada jabuka daleko od stabla. Pola uže obitelji su mi arhitekti i dizajneri

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL  

Autor: Abrahamsberg/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo