Psiha

Psiha

11 iznenađujućih i zanimljivih činjenica o potresima

Borna Filić/PIXSELL

Ovo su neke od nevjerojatnih činjenica o potresima koje sigurno niste znali.

1. Nekoliko je milijuna potresa godišnje

Prema pisanju United States Geological Survey, godišnje se dogodi oko 17 velikih potresa koji će iznositi i do 7.0 prema Richteru i jedan veliki koji može iznositi i do 8.0. No stručnjaci procjenjuju kako se dogodi otprilike nekoliko milijuna potresa godišnje, a mnogi će proći neprimijećeno zbog geografskog položaja ili jer nisu toliko jaki.

2. Potresi mogu utjecati na trajanje dane

Prije 9 godina dogodio se potres jačine 8.9 prema Richteru u južnom Japanu i poremetio raspoređenost zemljine mase i tako utjecao na njeno sporije okretanje i skratio dan za otprilike 1.8 mikro sekundi.

3. San Francisco se približava Los Angelesu

Grad San Francisco se godišnje približava Los Angelesu otprilike 5 centimetara, a istom brzinom otprilike rastu i vaši nokti. Razlog je što dvije strane rasjeda San Andreas polako klize jedna uz drugu. Gradovi će se sresti za nekoliko milijuna godina.

4. Bare, lokve i jezera mijenjaju miris prije potresa

Stajaće vode bi mogle biti neugodnog mirisa jer postaju malo toplije prije potresa, a to je zbog plina koji se otpušta u zemlji. To može doprinijeti i promjenama u ponašanju kod životinja koje žive u prirodi.

Stručnjaci savjetuju kako se trebamo ponašati tijekom potresa i kako ostati smiren u trenutnoj situaciji

5. Inke su rješenja o gradnji donosili imajući na umu potrese

Isto se događalo u tradicionalnim japanskim kulturama –  kada su gradili na umu su imali i potrese.

6. Tihi ocean je izvor mnogih potresa

Oko 90 posto svjetskih potresa javlja se u tihooceanskom vatrenom pojasu, a poznatiji je pod engleskim imenom Ring of Fire, a pritom se misli na pojas vulkana koji okružuje Tihi ocean.

7. Jedan se grad u Čileu pomaknuo tijekom potresa 3 metra

Tijekom masivnog potresa 2010. godine, jačine 8.8 po Richterovoj ljestvici, zemljina kora je toliko jako oštećena da se grad Concepcion pomakao za 3 metra prema zapadu.

8. Potres je uzrokovao promjene na Everestu

U proljeće 2015. godine, potres jačine 7.8 ostavio je velike štete stanovnicima Nepala, i uzrokovao smanjivanje veličine nekoliko planina, a jedna od njih je i Mount Everest.

9. U Japanu se vjerovalo da potrese uzrokuje velika riba

Namazu je naziv za velikog soma, za kojeg su vjerovali da živi u blatu ispod otoka i da je odgovoran za potrese. Grci su vjerovali da je Posejdon, bog mora, uzrokovao potrese kada je bio ljut.

7 čudnih simptoma koje sigurno niste povezali s visokom razinom stresa

10. Životinje će promijeniti ponašanje prije potresa

Prije velikog potresa u Indoneziji, mnogi su ljudi svjedočili kako su vidjeli da se životinje ponašaju čudno, a znanstvenici misle da mogu osjetiti podrhtavanje prije potresa i možda nanjušiti promjene.

11. Britanski je inženjer identificirao uzrok potresa

John Michell je osoba kojoj moramo biti zahvalni na ovom podatku jer je na početku 18. stoljeća shvatio koji su uzroci potresa. Otac je seizmologije, a njegova je teorija da se radi o valovima energije koje uzrokuju da se pomiču stijene duboko ispod površine zemlje.

A. A:

Foto: Borna Filić/pixsell

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo