Psiha

Psiha

5 razloga ZA i PROTIV blagdana

Svoje viđenje blagdanskoga šarenila i euforije uglavnom iznose dvije grupe ljudi: oni koji su apsolutno ZA i oni kojima je Grinch uzor te su apsolutno PROTIV blagdana. Donosimo vam 5 razloga zašto su blagdani zaista sjajno vrijeme, ali i 5 razloga zbog kojih ćemo se zapitati čemu svo blještavilo.

Često nam se čini kako zima predugo traje. Ono što razbija monotoniju ovom najhladnijem godišnjem dobu svakako su blagdani. Čitav mjesec prosinac uglavnom je posvećen samo blagdanima. Nekima to užasno ide na živce, posebice jer blagdanska euforija počinje sve ranije i ranije, a nekima je upravo to razlog za sreću. Zašto su u pravu i jedna i druga skupina ljudi donosimo vam u idućim razlozima.

Zašto voljeti blagdane?

Obiteljsko zajedništvo

U užurbanome načinu života vremena za obiteljsko okupljanje sve je manje i  blagdani su izvanredna prilika da se cijela obitelj skupi i da kvalitetno provede vrijeme zajedno.

Dobra hrana

Blagdani su pravi dani za sve sladokusce, a obilju slanih i slatkih specijaliteta malo tko može odoljeti.

Dekoracije

Čak i protivnici blagdanskoga ludila moraju priznati da dekorirani i okićeni gradovi i domovi unose dašak vedrine i zimu zaista čine manjom sivom i depresivnom.

Darovi

Nitko nije imun na znakove pažnje, a jedan od najljepših osjećaja na svijetu je, kako biti darovan tako i darivati.

Kako odabrati pravi blagdanski poklon?

Blagdanski filmovi

Iako se svake godine repriziraju, to su filmovi koji nas instantno vraćaju u djetinjstvo i vrijeme kada smo bili najsretniji i najbezbrižniji.

Zašto ne voljeti blagdane?

Stres

Božićni blagdani smatraju se jednim od najstresnijih vremenskih perioda u godini. Iako je ovo vrijeme zajedništva i ljubavi, svake godine nas stres dočeka nespremne. 

Blagdani i kako ih preživjeti?

Pretjerani materijalizam

Za vrijeme blagdana često do izražaja dolazi pretjerana razlika između onih koji imaju i onih koji nemaju. Pomalo se gubi smisao da je nematerijalno bitno i postajemo zaslijepljeni samo materijalnim. Nažalost, u ovim danima često je umjesto svih pozitivnih emocija pohlepa najupečatljivija.

Sve je skupo

Za otići u grad i uživati u kuhanome vinu ili fritulama potrebno je svake godine sve više i više novca. Nerealne cijene rezultiraju time da sve manje p()ostajemo ljubitelji blagdanskih dana.

Darovi

Iako darovi mogu biti predivna stvar, u današnje vrijeme stvaraju se velika očekivanja oko njih i često darivanje završi razočaranjem. Trebate imati na umu da nije bitna kvantiteta, nego kvaliteta.

Darujte od srca, darujte zagrljaj ili lijepu riječ i tako izbjegnite razočarenja jer s tim nikako nećete pogriješiti!

Gužve

Gdje god da se krene i u bilo koje doba dana da se krene, nećete moći izbjeći te svima tako mrske gužve. Shopping centri su prepuni, trgovi su puni… Sve to vidite kao razlog zašto sve više voljeti Grincha, a sve manje Božić.

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo