6 trikova uz koje ćete izbjeći blagdanski stres! Da, i to je moguće

stres

Božić je blagdan koji bi nam trebao značiti mir, obiteljska okupljanja i sreću. Zašto onda blagdani ponekad znače stres? Vjerovali ili ne – sami smo krivi!

Svi sanjamo da će Božić ove godine biti jedan savršen dan, padat će snijeg, ispeći ćemo najukusnije kolače i svi će gosti biti iznimno dobre volje... Plan je idealan, samo se rijetko kad ostvari...

Keksići punjeni čokoladom - tako dobri da im ni Djed Božićnjak neće odoljeti!

Vrijeme blagdana je najstresnije onima koji ga moraju provesti daleko od obitelji, pate zbog financijskih nemogućnosti ili su pod vremenskim pritiskom. Neke situacije ne možemo kontrolirati, ali zato donosimo popis stvari koje trebamo raditi kako ne bi sebi i obitelji uništili taj poseban dan.

1. NE OSTAVLJATE NIŠTA ZA ZADNJI TREN

Napravite listu božićnih poklona i ne čekajte da vas u trgovini uhvati inspiracija jer biste mogli tamo provesti cijeli dan i potrošiti više nego što imate.

2. ODREDITE LIMIT POTROŠNJE

Potvrđeno je kako je nedostatak novca jedan od najvećih uzroka stresa tijekom blagdana. Odredite budžet i nemojte potrošiti više no što ste planirali. Sasvim je razumno reći vašem djetetu da određene igračke koštaju previše a još je bolja ideja da u krugu obitelji sami pripremate darove za najmilije.

3. PODIJELITE ZADATKE

Dogovorite se s ukućanima tko će kuhati, tko će kititi jelku, a tko obaviti kupovinu. Budite spremni prihvatiti i podijeliti dio posla jer se tako postiže obiteljsko zajedništvo. Rasporedite li posao, imat ćete više vremena jedni za druge, te uživati bez stresa u društvu obitelji i prijatelja.

Dani oko Božića najopasniji za zdravlje srca - evo kako se zaštititi!

4. TEME ZA RAZGOVOR

Ukoliko organizirate obiteljska okupljanja, izbjegavajte napete teme koje i inače izazivaju razmirice. Poslije ručka organizirajte neku grupnu aktivnost koja opušta, a nije razgovor.

5. SAVRŠENO ORGANIZIRAN DAN NE POSTOJI

Nastojte sami sebi ne nametati pritisak oko stvaranja savršenih blagdana. Umjesto toga se usmjerite na tradicionalne vrijednosti zbog kojih blagdani i jesu tako posebni. Ako se ne osjećate ugodno u društvu određene rodbine, nema ništa loše u ograničavanju vremena koje ćete provesti s njima.

6. SOK OD ŠIPKA

Ako ovih blagdana želite izbjeći klopku stresa, ali i osvetu za prekomjerno uživanje u hrani u obliku masnih naslaga oko vašeg struka, sok od šipka je prava stvar za vas! Naime, škotski su istraživači zaključili kako ovaj sok može spriječiti debljanje. U svoju su studiju uključili 24 ispitanika koji su svakodnevno ispijali 500 mililitara soka od šipka kroz razdoblje od četiri tjedna.

Reći istinu djetetu o Djedu Božićnjaku ili ne?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!