Psiha

Psiha

Advent u Europi – gdje pronaći najljepše božićne sajmove?

Shutterstock

Najpoznatiji su adventi austrijskih gradova, a najviše se ide na one u Grazu, Innsbrucku, Salzburgu, Villachu, no definitivno je sinonim adventa u toj zemlji onaj u Beču.

Najpoznatiji je veliki trg ispred Gradske vijećnice gdje se održava Christkindlmarkt am Rathausplatz. Tamo se jedu najpoznatije adventske slastice te piju kuhano vino i punč, prodaju se suveniri, a svakodnevno se organiziraju i razne aktivnosti poput koncerata, radionica za djecu… I dok se iz godine u godinu adventske hit destinacije mijenjaju, Beč je nezaobilazna konstanta, a tijekom svakog od četiri adventska vikenda na svojim trgovima ugoste po milijun posjetitelja.

Najbolji božićni kolači

Popularni europski sajmovi

Jedan od prigodnih sajmova koji je svake godine u konkurenciji za najbolji u Europi je i onaj u Aachenu, čije trgove i ulice oko katedrale i gradske vijećnice svake godine posjeti oko 1,5 milijuna ljudi. Posjetitelji glavnog belgijskog grada Bruxellesa pak uz vožnju na velikom kotaču mogu kupiti što god im srce poželi na više od dva kilometra dugoj promenadi u centru. Uz suvenire, nemoguće je izbjeći belgijsko pivo, čokoladu ili vruće vafle. No posjetitelji najviše vole zvučne i videoefekte na fasadi crkve svete Katarine, dok domaći uživaju u božićnoj paradi.

Popularan je i drugi po veličini sajam u Francuskoj, onaj u Colmaru, koji nosi reputaciju najosvjetljenijega. Poseban dio zauzima igraonica za najmlađe, a specifični su po dječjim zborovima koji pjevaju tradicionalne božićne pjesme na brodićima osvijetljenim lampicama dok plove rijekom Lauch, koja teče kroz grad. No najstariji prigodni sajam, tzv. Christkindelsmärik, najveći je u Francuskoj, onaj u Strasbourgu, koji se prvi put održao još 1570. godine, i to na trgu Broglie.

Svake godine u centru grada postavi se nekoliko stotina “štalica” s originalnim, tradicionalnim ukrasima za bor, a mogu se isprobati i brojni specijaliteti, od guščje jetre do elzaških vina. Naći će se ondje i plišane rode, simbol pokrajine Elzas čiji je Strasbourg glavni grad, a posebna je atrakcija divovsko, 30-metarsko božićno drvce koje se postavlja na glavni trg Kléber.

Blagdanska depresija i kako se protiv nje boriti

U današnje vrijeme ovu manifestaciju karakterizira velik broj kulturnih događanja, poput predstava, koncerata i performansa na otvorenom. Očito je to dobitna kombinacija s obzirom na to da je Strasbourg dva puta zaredom osvojio nagradu za najbolji Advent u Europi. Bilo je to neposredno prije nego li mu je krunu 2015. preuzela naša metropola, koja se ove godine, prema pravilima neovisnog portala European Best Destinations, ne može više natjecati za titulu najboljeg, nakon pobjeda tri godine zaredom.

Zagreb nikad atraktivniji

Ove godine konzumerizam su u Turističkoj zajednici grada Zagreba odlučili smanjiti reduciranjem štandova jer žele vratiti blagdansko ozračje, a to su odlučili učiniti, kaže direktorica TZ-a Martina Bienenfeld, pojačavanjem kulture u sklopu Adventa. Tako manifestacija obiluje kulturnim i glazbenim festivalima u crkvama, kulturnim institucijama i otvorenim prostorima.

Za vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se čak osam različitih prigodnih glazbenih festivala, a to su: Adventfest u katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, Koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić s klincima. Tu su, naravno, i HNK u Zagrebu, Hrvatski glazbeni zavod i KD Vatroslava Lisinskog koji u prosincu nude bogat repertoar, a Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt te Galerija Arheološkog muzeja organizirat će prigodne izložbe, kažu iz TZ-a Zagreba.

U Etnografskom muzeju otvara se “Advent uz najljepše priče časne sestre Samuele”, dok će se u MUO moći pogledati izložba božićnih i novogodišnjih čestitki. Uz sedam tradicionalnih lokacija u središtu grada, poput Fuliranja, Adventa na Europskom trgu, na Trgu bana Jelačića, u Bogovićevoj, Gajevoj i na Gornjem gradu, ovog prosinca uživat će se i na tri nove lokacije – u Tkalčićevoj, Prolazu sestara Baković i Maksimiru.

“Advent u Maksimiru nudi osmišljenu zabavu za cijelu obitelj u suradnji sa ZOO vrtom Zagreb, Advent Stara Tkalča prikazat će tradicionalne obrte i oživjeti duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola, a u Prolazu sestara Baković, koji će biti uređen kao set sa snimanja božićnog filma, zaživjet će Filmski Advent u sklopu kojeg će se u kinu Europa prikazivati božićni filmovi za sve uzraste”, kažu iz TZ-a.

Predviđanja su da će Advent, koji traje do 6. siječnja, ove godine posjetiti i veći broj turista u odnosu na lani, kada je u Zagreb došlo više od 120.000 gostiju koji su ostvarili promet od čak pola milijarde kuna.

Kako smo izgubili advent, a dobili puno materijalizma s malo cimeta

Petra Balija/Putovanja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo