Ako se najbolje opuštate uz dobru knjigu, pogledajte naše preporuke - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ako se najbolje opuštate uz dobru knjigu, pogledajte naše preporuke

Ako je čitanje bestselera i vaš omiljen način opuštanja vikendom, donosimo pregled noviteta na policama.

Dvije sestre

Američka spisateljica Jennifer Weiner donosi “Dvije sestre”, dirljivu i dinamičnu obiteljsku sagu o obitelji i neostvarenim snovima. Radnja: Jo i Bethie Kaufman rođene su u svijetu punom obećanja. Živeći u vrijeme slobodne ljubavi, Vijetnama, Woodstocka i ženskog pokreta, Bethie postaje divlje dijete željno pustolovine i naglavce se baca u hipijevsku kulturu, spremna na sve osim na to da se negdje skrasi. Jo u međuvremenu postaje pristojna mlada majka u Connecticutu i svjedoči promjenama u društvu umjesto da u njima sudjeluje. Nijedna od sestara ne živi u svijetu o kojem je sanjala i ne pronalazi istinsku životnu radost. Je li prekasno da njih dvije pronađu ono o čemu su sanjale?

Kada zvijezde potamne

“Kada zvijezde potamne” autorice Paule McLain ljubitelje će trilera s iznimnom lakoćom uvući u priču. Radnja: Anna Hart, mlada detektivka iz San Francisca, predobro poznaje mračnu stranu ljudske prirode. Sve svoje slučajeve proživljava opsesivno, cijelim bićem. Ostavljena i izdana još kao dijete, cijeli život pokušava sastaviti krhotine prošlosti i početi iznova. I baš kada se čini da je nadomak da u tome uspije, dogodi se strašna tragedija. Anna bježi u Mendocino u Kaliforniji, jedino mjesto koje joj može pružiti utjehu i mir…

Buka

U knjizi “Buka” Daniel Kahneman, Olivier Sibony i Cass R. Sunstein objašnjavaju štetne učinke koje buka ima u mnogim područjima života, uključujući medicinu, pravo, gospodarska predviđanja, forenziku, jamčevinu… Gdjegod ima prosudbi, ima i buke. Pa ipak, u većini slučajeva i pojedinci i organizacije najčešće je nisu svjesni. Uz malu pomoć ljudi mogu smanjiti količinu buke i pristranosti te donositi mnogo bolje odluke.

Knjiga utjehe

Da književna pustolovina ne znači nužno otkrivanje dalekih svjetova i priča, dobro znaju ljubitelji Matta Haiga. Ovaj proslavljeni autor “Ponoćne knjižnice” fokus stavlja na bogatstvo našeg individualnog unutarnjeg carstva i važnost življenja u sadašnjem trenutku. U svojem posljednjem uratku “Knjiga utjehe” (The Comfort Book) sabrao je misli, meditacije, popise i primjere, a kada ih pročitate, shvatit ćete zašto za Haiga kažu da bi njegove knjige trebalo uzimati dvaput na dan, kao lijek. Prijevod donose Božica Lebinec i Lidija Lebinec.

Ispod Đavoljeg mosta

Za sve ljubitelje Twin Peaksa stiže roman autorice Loreth Anne Whit napisan prema istinitom slučaju koji ledi krv u žilama.

Radnja: Trinity Scott, autorica podcasta o istinitim zločinima, na pragu je slave. Treba joj samo jedan važan slučaj. Njezina je najnovija fiksacija Clayton Jay Pelley. Prije više od dva desetljeća ovaj je obiteljski čovjek i školski savjetnik priznao da je brutalno ubio svoju učenicu Leenu Rai. Ostaje samo pitanje – zašto? Dvadeset i četiri godine poslije, u nizu ekskluzivnih intervjua iz zatvora, Clayton otkriva što se uistinu dogodilo te noći ispod Đavoljeg mosta – on nikoga nije ubio…

Ti i tvoj čudesni mozak

Nedavna otkrića u neuroznanosti – istraživanju mozga i živčanog sustava – omogućila su spoznaju mnogih iznenađujućih činjenica o funkcioniranju mozga i o pogreškama koje mozak čini.
Knjiga “Ti i tvoj čudesni mozak – knjiga o mozgovima, kako rade i kako ponekad ne rade” autora Clivea Gifforda pomoći će da istražiš svoj mozak i shvatiš kako on radi i kako – katkad ne radi. Vrijeme je da se pozabaviš svojom glavom i otkriješ sve o sebi i o svojem mozgu.

Želite biti puni energije i odlične volje? Kopirajte zdrave navike Eni Jurišić

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo