Danas odspavajte na poslu, imamo opravdanje za vas! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Danas odspavajte na poslu, imamo opravdanje za vas!

Pomaknuli smo vrijeme za jedan sat unaprijed i tako izgubili jedan sat sna koji će imati utjecaj na cijeli radni tjedan

Iako je već srijeda i čini vam se kao da ste zaboravili da ste uopće pomicali kazaljke na satu, tek sada počet će vas mučiti prave posljedice ljetnog računanja vremena. No stižu dobre vijesti! Sada znanstvenici kažu da bi nadređeni svojim zaposlenicima trebali omogućiti jedan sat drijemanja na poslu kako bi nadoknadili izgubljeno. 

Svi znamo koliko je spavanje bitno, a stručnjaci kažu da ako ne spavate dovoljno povećavate si rizik od dijabetesa, problema sa srcem i depresiju, a da ne spominjemo to što ćete po cijele dane biti neraspoloženi i “zločesti” prema svima. 

Ljetno računanje vremena – kako utječe na naše zdravlje?

Istraživanje kaže da četvrtina zaposlenika spava samo pet sati, a to nikako nije dobro. Psihologinja Nerina Ramlakhan, koja je vodila istraživanje na Sveučilištu u Leedsu za magazinu Sun rekla je da pomicanje kazaljki unaprijed jako loše djeluje na one koji ionako imaju problema sa spavanjem, ali i na djecu.

Danas je Svjetski dan spavanja: Produljite si život izležavanjem i spavanjem!

Za razliku od naših predaka mi smo stalno okruženi neprirodnim elektroničkim svjetlom raznih aparata, kompjutera, televizora i mobitela, a izloženost tome utječe na našu kvalitetu sna, pa iako mislimo da smo dugo spavali, istina je da je kvaliteta sna zapravo loša. Zato se probudite umorni. 

Psihologinja kaže da bi najbolje rješenje bilo da šefovi na poslu zaposlenicima omoguće jedan sat sna. Misli kako bi to sve promijenilo. Odspavati biste trebali između 14 i 16 sati, jer sve nakon toga može poremetiti san noću. 

Dopustiti zaposlenicima da odspavaju nakon vikenda, recimo ponedjeljkom ili utorkom, dobro će doći svima, jer će nadoknaditi propušteno vikendom. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo