Kako kombinirati namirnice za bolju i zdraviju probavu? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kako kombinirati namirnice za bolju i zdraviju probavu?

GettyImages

Prehrana koja kao jutarnji obrok uključuje jogurt i voće, a u nastavku dana uključi tjesteninu i umak od rajčice, a zatim odrezak i pečeni krumpir te čašu vode, noćna je mora svih onih koji se pridržavaju prehrane koja ne kombinira namirnice.

Prepoznajte simptome intolerancije i alergije na hranu – radi se o različitim tegobama

Naime, ovaj oblik prehrane proizlazi iz ajurvede, a koja kombinira određene namirnice kako bi potaknula probavu. Začetnik ove prehrane William Hay je, a prema njemu je nazvana i dijeta, Hay dijeta.

Budući da se čitava prehrana temelji na pretpostavki da pogrešne kombinacije namirnica onemogućuju probavu zbog koje zatim dolazi do povećanja tjelesne težine, chatelaine.com navodi nekoliko pretpostavki na kojoj počiva ova prehrana, a za čije objašnjenje ne pronalaze izvor u znanosti.

Pretpostavka 1: Kombinacije ugljikohidrata i proteina zabranjene su

Ova pretpostavka počiva na mišljenju da se ova dva nutrijenta ne probavljaju istom brzinom te konzumirane zajedno, zbunjuju tijelo koje ih ne može probaviti te ostaju zadržane u želucu.

Pretpostavka 2. Konzumiranje tekućine prilikom obroka zabranjeno je

Konzumacija tekućine prilikom obroka, smatraju, umanjuje djelovanje želučane kiseline koja probavu čini manje učinkovitom. Tako se hrana ne probavlja u potpunosti te također ostaje zadržana u želucu.

Pretpostavka 3. Škrob i kisela hrana nisu dobra kombinacija

Kisela hrana, kakve su rajčice, razbijaju enzime iz škroba, kakva je tjestenina, a štovatelji ovakvog oblika prehrane smatraju kako se to ne preporuča jer su upravo ti enzimi potrebni kako bi probava bila uspješna

Pretpostavka 4. Voće bi se trebalo jesti samostalno

Bogato tekućinom, voće pročišćava crijeva te ih priprema za druge namirnice i zbog toga bi se trebalo jesti samostalno, smatraju. U kombinaciji s drugom hranom, ta će druga hrana, zbog voća, ostati zarobljena u želucu.

Sve su te pretpostavke krive, navode. Ipak, istina je da se ugljikohidrati i proteini probavljaju različitom brzinom, ali tijelo funkcionira na način da zbog različitih namirnica, u različita doba dana, hranu probavlja na različite načine.

Uostalom, namirnice se i u probavnom traktu zaustavljaju na različitim mjestima te sve naposljetku bivaju probavljene. Opet, želučana kiselina ne funkcionira na način na koji smatraju štovatelji prehrane koja ne kombinira namirnice, tvrde.

Naime, ovisno o hrani, želučana kiselina može biti više kisela i manje kisela, a sve to regulira samo tijelo, želučanim stanicama. Isto tako, hrana se rastavlja čim se proguta, a navodi svih pretpostavki kako hrana ostaje zatočena u želucu, pogrešni su jer upravo želučana kiselina uništava sve bakterije zbog kojih bi hrana ostajala u želucu.

Najveća greška ove prehrane, smatraju, nepovjerenje je u vlastito tijelo. 

Ovih 7 namirnica ne bi trebali jesti ako ste prehlađeni

M. V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo