Psiha

Psiha

Miroslav Radman: Na putu do zdrave dugovječnosti

Biologija nam poručuje da bolest i starenje nisu neizbježni i da smrt nije nužna, a da su željene promjene u ljudskom životu samo pitanje hrabrosti i vremena.

Posljednja dva stoljeća svake godine produžujemo očekivani ljudski životni vijek za tri mjeseca. No već sutra bit ćemo u mogućnosti produžiti ga za pedeset ili sto godina. Tim mladih stručnjaka predvođen znanstvenikom svjetskoga glasa, molekularnim biologom i genetičarom Miroslavom Radmanom, već godinama radi na ostvarivanju tog cilja.

kA upravo ova Radmanova knjiga – propitujući mogućnosti produljivanja ljudskog života produljivanjem razdoblja mladosti – najavljuje to iznimno i još uvijek tajno otkriće.

Ona je i fascinantna priča o genezi ideja, znanstvenim eksperimentima i projektima, od pokušaja križanja dviju različitih vrsta bakterija do potrage za “eliksirom mladosti“.

No u njoj se jedan od vodećih svjetskih genetičara bavi i filozofskim, društvenim i duhovnim pitanjima koja bi takav biološki napredak mogao nametnuti, a medu njima je i temeljno pitanje: kakav će biti naš svijet, nadvladamo li svoju besmrtnost?

Više od svega ovu sjajnu knjigu nadahnula je misao da je moguće produljiti zdrav ljudski život.

Ova je knjiga izvan postojećih žanrova, neka vrsta “književnog gulaša”. Nije ni znanost ni znanstvena fantastika, a bogme ni fikcija, već znanstvena provokacija… ili možda samo provokacija. Poticaj na slobodno, razmahano i razbarušeno razmišljanje zdravim razumom, dio mog bunta protiv politički nekorektne dosade i institucionaliziranog zaglupljivanja.

 

Nakladnik: Profil

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo