Psiha

Psiha

Može li gledanje u ekran utjecati na usporen razvoj mozga kod djeteta? Evo što roditelji moraju znati

Shutterstock

Mnogi su roditelji u muci kada je u pitanju gledanje djece u ekran – koliko je previše?

Ovo se pitanje sve češće javlja, a vjerojatno zato što se sve češće pojavljuju informacije o štetnosti gledanja u ekran. Ako pred ekranom provedete 30 ili više minuta, studija provedena ovog proljeća u Kanadi tvrdi da ćete imati manje koncentracije. Netom prije je objavljena studija u magazinu Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics koja povezuje korištenje mobitela i tableta s kašnjenjem u ekspresivnom govoru kod djece stare 18 mjeseci. Druga je pak studija pokazala kako djeca stara 2 ili 3 godine koja provode puno vremena pred ekranom daju loše rezultate na razvojnim testovima

Razmažena djeca se ne rađaju, ona se odgajaju. Izbjegnite najveće pogreške!

Posljednja je studija pokazala, objavljena u JAMA Pediatrics kako je mozak predvrtićke djece koja ispred ekrana provedu sat vremena u danu, bez interakcije s roditeljima povezan s nerazvijenim dijelovima mozga  koji su zaduženi za jezik i samokontrolu.  
Studija je provedena od strane Cincinnati Children’s Hospital Medical Centra, a proučavali su mozak kod 47 djece starosti od 3 do 5 godina putem magnetske rezonance i kognitivnih testova. Autori su zaključili kako djeca postižu i lošije rezultate na mjerenjima izražavanja. 

Koliko bi djeca trebala vremena provesti ispred ekrana? 

  • Američka pedijatrijska akademija (AAP) je izdala smjernice za roditelje, a glase ovako: 
  • Djeca mlađa od 18 mjeseci ne bi smjela sjediti ispred ekrana osim ako se radi, naprimjer, o video pozivu s obitelji.
  • Ako roditelji žele upoznati dijete staro između 18 i 24 mjeseca s njemu primjerenim sadržajem to bi trebalo biti samo putem kvalitetnih programa ili aplikacija. Roditelji bi trebali sudjelovati, a ne ostaviti dijete samo.
  • Kod djece starije od 2 godine roditelj bi trebao odrediti točno vrijeme gledanja u ekran, ali to nikako ne smije biti više od sat vremena u danu. AAP savjetuje da kvalitetne programe gledate skupa s djetetom.  
  • Kvalitetni programi su oni koji se bave određenim temama, poput dobrih priča koje pomažu pri izgradnji karaktera, razumijevanju emocija te pratiti likove koji usađuju određene vrijednosti s kojima se roditelji slažu. 

Zaključimo kako su ovo samo općenite smjernice a ne u kamen zapisano pravilo niti se nužno bazira na znanosti. 

U koliko sati djeca trebaju ići spavati? Savjeti pedijatrice mogli bi vas iznenaditi

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo