Psiha

Psiha

Najbolji savjeti protiv starenja kože koje ćete ikad dobiti, vrijedi ih isprobati

Foto: Shutterstock

Ovo bi mogli biti najbolji savjeti o zaštiti kože od starenja koje vam je netko otkrio!

Jasno nam je svima da ne možemo imati 45 godina i kožu kao da imamo 19, ali brojne su studije i stručnjaci otkrili kako se može usporiti starenje samo ako slijedite nekoliko koraka i unesete određene , jednostavne, promjene u život. 

Koristite preparate protiv tanjenja kose 

Kako starimo, tako se i kosa tanji, ali ta promjena i ne mora uvijek biti vezana uz proces starenja. Gubitak kose se događa postepeno pa kad primijetite promjene trebali biste uložiti u sredstava koja će proces usporiti. Minoksidil je preparat odobren od Agencije za hranu i lijekove, a koristi se za stimulaciju rasta kose. 

Uložite u naočale, one za vid i one za sunce 

Za sunce odaberite naočale koje imaju i UVA i UVB zaštitu, a one će vas spriječiti da škiljite, a to je navika koja dokazano uzrokuje nastanak bora na osjetljivoj koži oko očiju. Dermatologinja Ranella Hirch smatra da je najpametnije birati što veće okvire. 

Kada su u pitanju naočale za vid, morate ih nositi ako primijetite da on više nije tako oštar. Ako niste znali kada se naprežete da biste nešto bolje vidjeli, svi mišići oko područja oka se naprežu a to u konačnici utječe na pojavu bora

Mislite na svoju kožu kada razmišljate o procesuiranoj i slatkoj hrani 

Svi znamo kako procesuirani ugljikohidrati i dodani šećeri i dalje stoje na svim listama nutricionista kao namirnice koje se trebaju izbjegavati. One mogu dovesti i do preranog nastanka bora a taj proces se naziva glikacija; kada se molekule šećera vežu kolagen  tijelu te se pretvaraju u krutu strukturu pa takva postaje i vaša koža, pojasnila je dermatologinja Whitney Bowe, iz New Yorka. 

Što jesti za lijepu kožu? Uvijek se savjetuje konzumacija zdravih masnoća poput omega 3 masti, voća i povrća. Te će masnoće pomoći da se uspore upalni procesi pa će se rjeđe javljati i problemi poput akni i crvenila. Studija koja je objavljena u magazinu PLOS One tvrdi da osobe koje jedu ovako zdrave namirnice uvijek izgledaju mlađe i zdravije. 

Ako vas muči suha i osjetljiva koža, ovo su 4 sastojka koja dermatolog nikada ne bi stavio na lice

Koriste retinol 

Svi se dermatolozi slažu da se retinol mora koristiti, a lista dobrobiti koje će pružiti koži je impresivna; potiče proizvodnju kolagena, pore će od njega izgledati manje, ublažit će izgled tamnih mrlja na lici i posvijetliti kožu. Retinol se uvijek treba nanositi prije spavanja, nikako ujutro jer je nakon njega koža osjetljivija na sunce. Koristite jako male količine retinola, veličina zrna graška je dovoljna. Savjet je i da ga ne nanosite u blizini oka jer je koža na tom području osjetljiva. Gotovo da nema kože koja treba izbjegavati retinol jer i kod najosjetljivijih koža retinol se može primijeniti, samo ritam uporabe valja prilagoditi, kao i kombinaciju primjene hidratantnih pripravaka. 

Ovih 7 proizvoda za kožu jednako dobro djeluju kao i profesionalni tretmani u ordinacijama

Ovisno o životnoj dobi prilagođava se i oblik pripravka s A vitaminom, a ovisno o tipu kože ovisi učestalost primjene. Nekima odgovara 2 do 3 puta tjedno, dok drugima odgovara svakodnevna primjena

Kremu sa zaštitnim faktorom nanosite i na ne tako vidljiva mjesta 

Na lice je potrebno svakog dana nanositi zaštitni faktor, ali ako tu naviku ne proširite na dekolte i ruke, znaci starenja će se na tim mjestima prvi pojaviti. Kako se na rukama mogu pojaviti i pjege i bore, mažite ih i kada vozite automobil jer stakla neće zaustaviti UVA zrake. Kada kremu nanosite na dekolte, neka to bude do područja prsa, napominju dermatolozi. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo