Ljepota

Ljepota

Ako vas muči suha i osjetljiva koža, ovo su 4 sastojka koja dermatolog nikada ne bi stavio na lice

Shutterstock

Koja je razlika između osjetljive i preosjetljive kože?

Većina osoba koje imaju suhu, crvenu i nadraženu kožu misle da se radi o osjetljivoj koži, ali prema pisanju dr. Davida Orenrecha, oni se ustvari suočavaju s preosjetljivom kožom tj. senzibiliziranom kožom koja reagira na sve.

Što je preosjetljiva koža?

Kao i osjetljiva, ona se karakterizira slabom barijerom kože što rezultira crvenilom, ljuštenjem, svrbežom i iritacijama, a kako slično izgledaju, teško je razlikovati ova stanja. Razlika ipak postoji pa osjetljiva koža jest genetsko stanje, a preosjetljiva koža je rezultat korištenja krivih preparata i više je posljedica nego stalno stanje. Ako koristite retinol i imate problema, onda je to vjerojatno vaše stanje.

“Osjetljiva koža je tip kože, dok je preosjetljiva koža trenutno poremećena barijera kože. Sigurno se u nekim stvarima preklapaju, ali dobro je znati da svatko od nas se može u nekom trenutku suočiti s preosjetljivom kožom“, pojašnjava Rachel Nazarian, dermatologinja.

Mandelična, salicilna ili glikolna kiselina – nije svaka za svaki tip kože, birajte pametno

Pojašnjava kako poremećena barijera kože nju stavlja u osjetljivo stanje što znači da se ona sama ne može obraniti od utjecaja okoline koje inače ne bismo niti primijetili – barem na koži.

Kako tretirati preosjetljivu kožu?

Dr. Nazarian ima nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da ojačate barijeru kože, a prije svega je potrebno nanositi neke nježne proizvode. Dr. Orentreich savjetuje da svaki proizvod provjerite na koži ruke prije nanošenja na lice. Evo što još morate izbjegavati.

Mirise

Dodani mirisi u proizvodu su često uzrok preosjetljive kože, a često će uzrokovati i kontaktni dermatitis pa i upale i crvenila.

“Kada je barijera oštećena koža ne može samu sebe braniti od onoga što joj štetiti pa iako sapuni, toaletne vode i parfemi inače ne bi iritirali kožu, kada je ona preosjetljiva, stanje se može samo pogoršati. S tim na umu, najbolje je koristiti preparate koji nemaju mirisa kako biste izbjegli probleme.  Ako niste voljni odreći se mirisnih preparata potražite one na kojima stoji da sadrže mirisna ulja, ružmarin ili lavandu, što su prirodni mirisi koji su puno nježniji kada ih se nanese na kožu“, dodaje Nazarin.

Retinol

Dok je retinol mnogima omiljen proizvod jer potpomaži obnovi stanica, stimulira proizvodnju kolagena i poboljšava elastičnost kože, taj derivat vitamina A može biti prejak za osjetljivu kožu, a ako se koristi kada ona nije u najboljem stanju, može spriječiti kožu da se sama oporavi. Ako imate reakciju, ostavite retinol postrani dok se ne oporavite.

Kiseline

Ako vam je koža preosjetljiva savjet je liječnika da izbjegavate eksfolijacijska kiseline, a postoji 7 tipova AHA kiselina, a najpoznatija i najčešće korištena je svakako glikolna kiselina, odmah do nje mliječna kiselina, a manje eksponirane su citrična, hidroksikaproićna, hidroksikaprilićna, malična, tartarićna.  Zašto volimo kiseline? Prije svega, jer su dovoljno agresivne da uistinu svojom aktivnošću provode ono što želimo, a to je neokolagenizacija i poboljšanje cirkulacije, korekcija pigmentacija, poboljšanje teksture kože, uklanjanje nepravilnosti, a tako i bora, preveniranje nastajanja akni, a ako se kombiniraju kiseline s drugim sredstvima, ubrzavaju njihovu apsorpciju. Ono što njima postižemo je eksfolijacija. To je ljuštenje stanica s površine koze što ujedno  ubrzava proces uklanjanja mrtvih stanica koje su već završile svoj prirodni proces obnavljanja i potiče stvaranje nove generacije stanica. Iako su dakle odličan proizvod, ako vam je koža osjetljiva, mogu biti preagresivne i spriječiti oporavak kože. Imajte na umu da je vitamin C ustvari kiselina pa i njega stavite postrani kada vam koža nije u najboljem stanju.

10 najvažnijih savjeta za zaštitu kose od hladnog zraka, sušenja i pucanja

Kemijski SPF

Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom je važan dio zaštite kože, ali ako koristite SPF sa kemijskim filterima, može uzrokovati preosjetljivost kože. Radi toga dermatolozi savjetuju da taj proizvod zamijenite s mineralnim faktorom koji sadrži cink a tako možete spriječiti iritacije. Zapamtite da je bilo kakav zaštitni faktor bolji on nikakvog faktora a jednako je i važan upravo u zaštiti i očuvanju kože kako bi se prevenirali problemi poput preosjetljivosti kože.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo