Psiha

Psiha

Od najgoreg prema najboljem: Kako različite vrste alkohola utječu na kožu

Shutterstock

Iako nije neki eliksir ljepote, jedna čaša crvenog vina dnevno je OK, a neki čak kažu i – zdrava. No ako započinjete dan s koktelčićem, a večer završavate s rakijom na stolu uz koju pivu u međuvremenu, znajte da ćete imati posljedice.

Ne samo da utječe na jetra, već i na mozak i racionalno ramišljanje, ali od alkohola pati i koža. 

Na prvom mjestu alkohola koji najgore utječu na kožu je – pivo. Bilo da pijete najjeftiniju ili neku craft pivu uz fancy kafiću, vjerojatnost da će vam sutra izbiti akne ili rozacea, vrlo je velika. Pivo sadrži šećer i sol zbog kojih će vam se napuhati trbuh i lice. No stručnjaci kažu da pivo ima i neke dobre beauty strane. Prije nego što četvrtu naručenu pivu počnete opravdavati time da je dobar beauty sastojak, znajte da to vrijedi samo ako je stavljate direktno na kožu, a ne ako je pijete! 

Evo koja alkoholna pića imaju najmanje kalorija!

Sljedeće na listi je bijelo vino. Ako imate osjetljivu kožu, velika je vjerojatnost da ćete dobiti crvenilo dan nakon konzumiranja vina.  Ipak stručnjaci kažu da ako ga se baš ne možete odreći, zadržite se na jednoj čaši. 

Saznajte zašto je vino dobro za vaše zdravlje

Treće po redu je crveno vino i očito malo bolje od bijelog. U sebi ima antioksidanse, ali iako su neka istraživanja pokazala da djeluje anti-age na kožu, za one koji su skloni promjenama na licu, nije baš najbolji odabir! Sadrži sulfate zbog kojih dolazi do iritacije kože. Stručnjaci kažu da ako nemate problema s licem, možete popiti jednu do dvije čašice vina, ali nemojte pretjerati na happy hour-u. 

Sad nešto malo jače. Votka! Ako mislite popiti puno, votka je dobar izbor. Iako je predlažemo da pretjerujete. Nema dodatnih šećera i soli u sebi, pa izlazi iz organizma dosta brzo. Stručnjaci kažu da ako je već morate piti, najbolje je ne miješati je sa sokovima. To je zapravo najveći problem, jer će koža reagirati na kemiju i šećere iz sokova. 

Alkohol pomaže u pričanju stranih jezika

Ako želite da vam koža ostane lijepa, predlažemo tequilu. Možda niste znali, ali tequila donosi puno dobrih stvari za organizam. Smanjuje razinu šečera u krvi, a pomaže i kod zatvora. A što se tiče kože, potpuno smanjuje upale, natečenost i crvenilo. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo