Psiha

Psiha

Ovih 10 predmeta odmah izbacite iz svog kućanstva ako želite živjeti zdravo!

Shutterstock

Vjerojatno niste ni svjesni svih nepoznatih opasnosti koje vrebaju u vašem domu. Na žalost, nad većinom nemate kontrolu – uz nekoliko iznimaka.

Ne morate se pridružiti „Zelenima“ da biste zaštitili svoju obitelj od otrovnih kemikalija koje se skrivaju u proizvodima za čišćenje, kuhinjskim spužvama, posudama za kuhanje, krpama za pod, pa čak i mirisnim svijećama.

Nepravilno održavanje ili neispravni proizvodi za kućanstvo mogu rezultirati neplodnošću, rakom, emfizemom, oštećenjem tkiva bubrega i oštećenjima ploda pri rođenju – upozorava američka Agencija za toksične tvari i registar bolesti (ATSDR).

1. Sredstva za čišćenje pećnice

Problem sa sredstvima za čišćenje pećnice je natrijev hidroksid kojeg nalazimo i u sredstvima za odštopavanje odvoda. Ova kemikalija je vrlo korozivna i može uzrokovati crvenilo i opekline ukoliko dođe u dodir s kožom, a otrovan je ako se proguta. Umjesto toga odaberite sodu bikarbonu. Odvod možete sigurno očistiti na način da u njega ulijete sodu bikarbonu i šalicu octa. Kad nestanu mjehurići (otprilike nakon 30 minuta) pustite vruću vodu da teče u odvod.

2. Osvježivači zraka

Osvježivači zraka sadrže ftalate – agresivne kemikalije koje mogu dovesti do hormonalne neravnoteže i reproduktivnih problema. Nuspojave za muškarce uključuju nižu razinu testosterona, smanjen broj spermija i slabiju kvalitetu sperme. Izlaganje ftalatima tijekom razvoja također može uzrokovati malformacije muškog reproduktivnog trakta i rak testisa. Mnogi proizvođači na osvježivačima zraka čak i ne navode ftalate kao sastojak.

3. Mirisne svijeće

Možda dobro mirišu, ali ono što udišete moglo bi vam stvarno naškoditi. Benzenske kemikalije mogu iritirati kožu i uzrokovati probleme s disanjem. Reproduktivni problemi i oštećenje mozga i središnjeg živčanog sustava također su navedeni kao moguće nuspojave. Dok gore, svijeće oslobađaju kancerogenu tvar toluen. Radije koristite esencijalna ulja ili svijeće na bazi soje.

Oprez! Mirisne svijeće mogu sadržavati štetne kemikalije!

4. Neprianjajuće posuđe

Premda je vrlo primamljivo i jednostavno za korištenje, ovo posuđe može biti štetno. Naime, u njegovoj proizvodnji koriste se kemikalije koje mogu biti štetne za jetru, štitnjaču i imunološki sustav općenito. Problem je perfluoroktanska kiselina (PFOA) koja je pri testiranju na životinjama ukazala na potencijalne razvojne, reproduktivne i sistemske učinke. Radije se odlučite za posuđe od nehrđajućeg čelika, stakla, keramike ili željeza.

5. Istrošeni filteri za zrak

Neadekvatno održavan klimatizacijski sustav potencijalna je opasnost u domu. HAVC komponente, poput rashladnih spirala i sustava ovlaživanja, mogu biti izvori zagađenja koji imaju štetan učinak na zdravlje. Istraživanja također upućuju na to da vanjske jedinice za ventilaciju poslovnih zgrada na visinama nižim od 18. kata mogu biti povezane sa znatnim povećanjem brojnih simptoma poput pogoršavanja problema povezanih s alergijama i astmom.

Antibakterijski sapuni mogu pogodovati razvoju opasnih bakterija?

6. Antibakterijski sapun

“Antibakterijski” samo zvuči kao dobar proizvod, a u stvarnosti on sadrži triklosan – kemijski spoj baktericidnoga djelovanja koji uzrokuje probleme sa zdravljem. Istraživanja na životinjama pokazala su da triklosan u organizmu uzrokuje nepravilnosti u regulaciji hormona. Drugo istraživanje pokazalo je da triklosan vrlo vjerojatno pridonosi stvaranju otpornosti bakterija na anitbiotike. Radije operite ruke vodom i običnim sapunom ili upotrijebite prirodni sapun za ruke i za pranje posuđa koji ne sadrže triklosan, klor i fosfate.

7. Proizvodi od prešanog drveta

Akutni i kronični učinci formaldehida iz pojedinih proizvoda od drveta na zdravlje variraju ovisno o pojedincu. Uobičajeni simptomi akutne izloženosti formaldehidu manifestiraju se kao iritacija grla, nosa, očiju i kože. Ova iritacija gornjih dišnih putova može pogoršati simptome astme. Kronična izloženost također može dovesti do kroničnog bronhitisa i opstruktivne bolesti pluća.

8. Plastični spremnici za hranu

Možda ste čuli za toksični bisfenol-A (BPA) koji se nalazi u plastici. Istraživanja su pokazala da ovaj kemijski spoj narušava normalnu endokrinu funkciju, a može imati i negativan učinak na mozak. BPA se također miješa s hormonima čak i pri niskim dozama, stoga nemojte riskirati već se prebacite na staklene posude ili nehrđajući čelik.

Kemikalija iz plastičnih boca uzrokuje srčane bolesti?

9. Sredstva za poliranje namještaja

Ova su sredstva zapaljiva i sadrže kemikalije kao što su fenol i nitrobenzen. Nitrobenzen može imati mnoge štetne učinke na zdravlje kao što su methemoglobinemija – hematološki poremećaj kod kojega je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik, glavobolja, razdražljivost, vrtoglavica, slabost i pospanost. Izlaganje kože visokim razinama dovodi do oštećenja jetre.

10. Višenamjenska sredstva za čišćenje

Višenamjenska sredstva za čišćenje sadrže 2-butoksietanol, sastojak koji ovim sredstvima daje njihov poseban miris. Mnogi proizvodi ne navode te štetne kemikalije na naljepnici jer to nisu zakonski obvezni. Nuspojave uključuju probleme s disanjem, nizak krvni tlak, snižene razine hemoglobina i metaboličku acidozu (visoku razinu kiseline u tijelu).

Kemikalija bisfenol A povezana s dijabetesom tipa 2

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo