Kemikalija iz plastičnih boca uzrokuje srčane bolesti?

voda-piti-zena.jpg

Najnovije je istraživanje pokazalo kako su osobe koje imaju više razine kemikalije bisfenol A u mokraći sklonije srčanim oboljenjima.

Kemikalija bisfenol A koristi se u proizvodnji širokog spektra predmeta kojima rukujemo svakodnevno: posuda za hranu i piće, elektronskih aparata, pa čak i medicinske opreme.

Nedavno je kinesko istraživanje ustanovilo povezanost između BPA i impotencije, te manjkom seksualne želje. "Rizici izloženosti BPA su mali, međutim, bitni su za vrlo velik broj osoba", tvrdi čelnica istraživanja Tamara S. Galloway sa Sveučilišta u Exeteru, Engleskoj.

Cilj njenog tima bio je potvrditi rezultate prethodnih istraživanja koja su utvrdila povezanost između bisfenola A i srčanih bolesti. Usporedili su podatke razine bisfenola A u mokraći preko 1.400 osoba uzetih 2003. i 2004. godine, te 2005. i 2006. godine.

Nakon što su prilagodili faktore rizika kao što su dob, spol ili rasa ispitanika, istraživači su ustanovili kako visoka količina bisfenola A povećava rizik od srčanih bolesti između 1,3 do 1,4 puta u odnosu na skupinu s niskom razinom kemikalije.

Ovi rezultati ne znače nužno kako BPA neposredno uzrokuje srčane probleme, neki liječnici tvrde kako bi drugi faktori mogli biti posrijedi. "Najdalje što možemo ići jest reći kako su ove dvije pojave povezane, a povezanost je do sada utvrđena u dvije nezavisne studijske populacije, što znači kako je mala vjerojatnost da je ovo slučajnost", tvrdi doktorica Galloway, čije je istraživanje objavljeno u časopisu PLoS ONE.

Osim poveznice između bisfenola A i erektilne disfunkcije, ova je kemikalija također povezana s rakom, dijabetesom, pa čak i hiperaktivnošću djevojčica. Međutim, kemijska industrija osporava spomenute studije i dalje tvrdi kako je bisfenol A siguran.

Moguće objašnjenje za visoku razinu kemikalije u pitanju je prehrana. Doktor Hugh Taylor sa Sveučilišta Yale tvrdi kako osobe koje jedu hranu iz konzervi i plastičnih posuda imaju veću koncentraciju BPA-a u mokraći, međutim, jednako tako imaju i druge moguće uzroke srčanih oboljenja. "Loša prehrana također može prouzročiti srčane bolesti. Ova je studija zanimljiva i ljudi bi se trebali zapitati, ali ona ne dokazuje kako BPA uzrokuje srčane bolesti", zaključio je doktor Taylor.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!