Kemikalija bisfenol A povezana s dijabetesom tipa 2

bicikl, fintess, boca vode

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se koristi u proizvodnji mnogih predmeta kojima rukujemo svakodnevno: posuda za hranu i piće, elektronskih aparata, novčanica, potvrda bankomata, sportske ili medicinske opreme, pa čak i toaletnog papira.

Mnogi se pitaju čemu toliko strke ovo BPA, ipak se koristi u predmetima široke uporabe desetljećima... Danas, zemlje mijenjaju svoju regulativu kako bi izbacili korištenje ove kemikalije u proizvodnji, a pitanje je vremena kada će i Hrvatska uhvatiti korak. Naime, istraživanja su pokazala da se spomenuta kemikalija ponaša kao endokrini disruptor, što znači da djeluje poput hormona estrogena te da može biti povezana s brojnim zdravstvenim problemima.

U posljednje vrijeme su mnoga istraživanja provedena kako bi se saznalo je li ova kemikalija štetna za zdravlje ili nije. Rezultati daju naslutiti kako je ona moguće povezana s muškom impotencijom, rakom, policističnim jajnicima ili srčanim bolestima. Sada su ovom popisu znanstvenici dodali debljanje i šećernu bolest!

Ova kemikalija može prevariti tijelo i ono će stvarati više masnoće. Također može dovesti do povećanog stvaranja inzulina – načina na koji naše tijelo regulira masnoću i ugljikohidrate. Ako stvaramo previše inzulina, tada tijelo postaje imuno na njegov učinak i može dovesti do debljanja, pa i dijabetesa tipa 2.

"Kada pojedete nešto s bisfenolom A, on će reći vašim organima da jedete više nego što zapravo jedete", ukratko je objasnio učinak BPA na metabolizam voditelj istraživanja Angel Nadal, stručnjak za ovu kemikaliju Sveučilišta Miguel Hernandez.

Nadal je ustanovio kako BPA utječe na rad gušterače – samo mala količina može djelovati kao okidač gotovo dvostruko veće količine inzulina nego što je zaista potrebna za razgradnju hrane. Točnije, za započinjanje ove reakcije potrebno je samo četvrtina milijarditog dijela grama BPA!

Svjetska zdravstvena organizacija nije ograničila korištenje BPA u industrijskoj proizvodnji, no europska unija i Kanada su zabranile njenu uporabu u proizvodnji bočica za djecu. Kanada je prva zemlja koja je bisfenol A proglasila toksičnom kemikalijom 2010. godine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!