Psiha

Psiha

Pivo sadrži melatonin – hormon za zdrav san

Pivo sadrži molekule i hranjive tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu – Razina melatonina u krvi povećava se nakon konzumacije piva

Izreka „pivce za živce“ tijekom prošlog stoljeća objašnjavala se sadržajem vitamina B i hmelja u pivu. Danas brojni znanstveni dokazi ukazuju kako pivo doprinosi opuštanju kod psihičke napetosti i koristi dobrom snu i zbog brojnih drugih novootkrivenih tvari koje sadrži. Umjerena konzumacija piva – najviše 1 malo pivo dnevno za žene i 2 mala piva za muškarce – pridonosi prehrani, ima opuštajući učinak i može pomoći kod nesanice. Smatra se da je za taj učinak osim sadržaja alkohola odgovoran i hmelj koji se već stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za smirenje.

Tek odnedavno poznato je da pivo sadrži i melatonin, hormon koji utječe na regulaciju budnosti i sna, odnosno služi kao „unutrašnji sat“. Melatonin je hormon kojeg prirodno proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga. Osim utjecaja na san, melatonin posjeduje i antioksidativno djelovanje, a koristi se i kao provjerena i tražena anti-aging supstanca. Posljedica povećanja razine melatonina u krvi je pospanost i s vremenom utonuće u san. Razina melatonina ostaje povišena tijekom cijele noći, otprilike 12 sati i sa zrakama sunca polako se snizuje signalizirajući vrijeme za buđenje. Zbog svoje noćne aktivnosti, melatonin se ponekad naziva „drakulom hormona“.

Istraživanje španjolskih znanstvenika objavljeno u časopisu Clinical Nutrition, provedeno prije nekoliko godina pokazalo je kako se razina melatonina u krvi povećava nakon konzumacije piva. Znanstvenici su analizirali 18 vrsta piva i zaključili da su sva sadržavala melatonin. Dodatno, ispitanicima je nakon konzumacije izmjerena i povećana antioksidativna aktivnost u krvi, što dodatno potvrđuje djelovanje melatonina kao snažnog antioksidansa.

Količina proizvedenog melatonina osim o individualnim razlikama, uvelike ovisi dobi. Djeca tako proizvode znatno više melatonina nego odrasli, a sa starošću količina izlučenog hormona se smanjuje, stoga se nadomjestak melatonina primjenjuje kao dio anti-aging terapije. Zanimljivo je da su male količine melatonina prisutne i u određenim namirnicama poput soka od višnje, orašastih plodova, kukuruza, riže, rajčice, brokule, šparoga, jagoda, maslinovog ulja, a tom se popisu odnedavno pridružilo i pivo.

Također, nedavno je otkriveno da karakterističan gorkast okus piva potiče lučenje dopamina, hormona ugode. Iz svih nedavnih spoznaja vidljivo je da pivo sadrži splet molekula i hranjivih tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu, stoga se umjerena konzumacija može smatrati blagotvornom za živčani sustav.

Pribrojimo li tome sve druge korisne molekule koje pivo sadrži, čini se da umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje. Valja naglasiti da je ključna riječ „umjereno“, a pritom se tu misli na 3 – 6 dL piva dnevno za muškarce i do 3 dL dnevno piva za žene. Prekomjerna konzumacija ima suprotni učinak i može biti razorna za tijelo, psihu i okolinu.

Autorica teksta: doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistica.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo